16 avg
Dogodek "Slovenija, vaš partner na področju znanost in tehnologije" v Riu de Janeiru

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V okviru obiska slovenske delegacije v Riu je potekal tudi dogodek "Slovenija, vaš partner na področju znanost in tehnologije" na sedežu ACRJ - Associaçăo Comercial do Rio de Janeiro, Rua v Rio de Janeiro na povabilo predsednika Trgovinske zbornice, dr Paula Protásia. Dogodek je organizirala pooblaščena ministrica gospa Kristina Radej, ki je Vodja gospodarskega oddelka Veleposlaništva RS v Sao Paulu. Poleg gospodarske dejavnosti je bila njena posebna želja, da se je predstavilo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer je uvodni govor o delovanju MIZŠ na področju znanosti podala ministrica Makovec Brenčič. Povezovalno vlogo med Slovenijo in Brazilijo pa ima že desetletja prof. Bogdan Šalej, tako na področju gospodarstva, kakor tudi na področju znanosti. Prof. Šalej je podal svoj pogled v začetke in potek tega sodelovanja tekom desetletij ter prisotnim odkril vrsto slovenskih znanstvenikov, ki so v raznih deželah Brazilije delovali tako pri postavljanju študijskih programov, kakor tudi raziskovalno na raznih področjih znanosti, začenši z akademikom prof. Robertom Blincem.

Slovensko-brazilsko sodelovanje na področju znanosti je na koncu predstavila direktorica Nacionalnega instituta za biologijo (NIB), prof. dr. Tamara Lah, ki je obenem kot predsednica Sveta za znanost in tehnologijo (SZT) uvodoma podala tudi pomen in vlogo SZT. Ta je predvsem pri sledenju izvajanja Raziskovalno-razvojne strategije Republike Slovenije, svetovanju pri pripravi zakonodaje in ne nazadnje izvajanju internacionalizacije slovenskega raziskovalnega potenciala.

Tradicija sodelovanja med NIB-om in brazilskimi znanstveniki pa je stara skoraj že dve desetletji in sega seveda na področje ved o življenju. Prvo organizirano delavnico na to temo je NIB v sodelovanju s Federal Universidade de Rio de Janeiro (UFRJ) organiziral leta 2011 ob finančni podpori Agencije za raziskovalno dejavnost RS in pokroviteljstvom Brazilske ambasade v Sloveniji, tedanjo veleposlanico Debore Barenboim. NIB je zatem od 13 bilateralnih sodelovanj preko ARRS – CNPQ izvajal 5: od devetih formalnih sporazumov o znanstveno-tehničnem sodelovanju med institucijami v Braziliji in Sloveniji so kar štirje med NIB-om in brazilskimi raziskovanimi centri, agencijami in instituti; nazadnje je bil podpisan sporazum lansko leto z Institutom za kemijo Univerze v Sao Paolu.

Prof. dr. Lah je omenila tudi, da predhodne kot tudi aktualne teme raziskav, od katerih je nekaj podrobneje predstavila, segajo v prioritetna področja Strategije Pametne Specializacije, ki je bila sprejeta leta 2016, kot sta “Zdravje”, “Varna hrana” in nano-tehnologije oz. “Materiali”. V sklepih je poudarila potrebo po organizaciji konkretnega srečanja med slovenskimi in brazilskimi znanstveniki in podjetniki, ki naj bi potekal 2-3 dni z močnim ogledom institucij.

Podobno srečanje je potekalo 2014 v Belemu v Braziliji, med EU in Brazilijo, kjer se je predstavila tudi Slovenija. Kasneje je bil ta sklep tudi pozitivno sprejet; srečanje Research to Business Slovenija Brazilija s predlagano kratico “R2B – SLOBRA” bo organizirano v bližnji bodočnosti in bi lahko potekalo v Ljubljani.

Prezentacijo prof. dr. Lahove si lahko ogledate tukaj.