07 okt
Evropska noč raziskovalcev v Ljubljani

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo je tudi letos sodeloval pri projektu Evropska noč raziskovalcev - projektu iz programa Horizon 2020, katerega cilj je predstaviti poklic in življenje znanstvenika ter ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Pod sloganom »Znanost za življenje« so se v osmih slovenskih in več kot 250 evropskih mestih odvijale številne aktivnosti, skozi katere se je ozaveščalo o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja, aktivnosti pa so tudi ponudile uvid v razvoj kariere raziskovalca, raziskovalnemu delu, opremi in delovnim pogojem.

Osrednji ljubljanski dogodek je potekal v nakupovalnem središču Citypark, kjer so se na zanimivih in raznolikih stojnicah obiskovalcem predstavili raziskovalci in znanstveniki Inštituta Jožef Štefan, Društva za opazovanje ptic Slovenije, Statističnega urada RS, ter trije ljubljanski oddelki Nacionalnega inštituta za biologijo: Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo, Oddelek za raziskovanje organizmov in ekosistemov ter Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka.

Obiskovalci so si tako z velikim zanimanjem ogledali alge in cianobakterije pod mikroskopom, preizkusili meritve pH ter s kapalkami prenašali pisane vzorce alg in cianobakterij. Spoznali so, kako gensko spreminjamo rastline, pogledali skozi zmogljive teleskope in daljnoglede za opazovanje ptic ter izvedeli, da Rim resnično ima samo 26 prebivalcev. Poslušali so oglašanje različnih vrst žuželk in si ogledali nekatere njihove predstavnike. Največja atrakcija so zagotovo bile užitne žuželke – kobilice, škorpijoni, črvi in bube - pečene ali oblite s čokolado. Obiskovalci so jih “z navdušenjem” degustirali. V EU kotičku pa so se obiskovalci seznanili, kako postati raziskovalec in kateri podporni mehanizmi EU so na voljo, da vstopijo v zanimivi svet raziskovanja in znanosti.

Poleg osrednjega dogodka v Cityparku so potekali še številni spremljajoči dogodki na drugih lokacijah: v Botaničnem vrtu so se obiskovalci sprehodili po tropskem vrtu in uživali ob strokovni razlagi ter razkrivanju skrivnosti tropskih rastlin in njihovega sveta; v naravnem rezervatu Iški morost so se spoznali s številnimi vrstami ptic, ki so aktivne ponoči ter preizkusili terensko opremo in metode za raziskovanje nočno aktivnih vrst ptic. Biobanka, Statistični urad RS in Nacionalni inštitut za biologijo pa so javnosti na dan dogodka odprli svoja vrata in obiskovalci so lahko vstopili v svet matičnih celic in zamrzovanja popkovnične krvi, se spoprijateljili s statistiko ter pokukali v zakulisje laboratorijskega raziskovalnega dela.

Utrinke iz dogajanja si lahko pogledate v oddaji Planet Danes ter v spodnji fotogaleriji.

Za vse, ki ste pa dogodek zamudili, pa »ponavljamo« naslednje leto, zadnji petek v septembru, 29. 9. 2017. Se vidimo!