08 maj
V petek, 19.5.2016, bo v Biološkem središču že šestič potekal Dan očarljivih rastlin

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Datum: 19.5.2017

V drugi polovici bosta očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj bo v Sloveniji že šestič potekal Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se bo ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo.

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki vsako leto poteka v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin. V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 dogodek poteka v svetovnem merilu. V preteklih letih je Dan očarljivih rastlin obeleževalo do 950 dogodkov, povezanih s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo, na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji je  Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letih 2014 in 2016. Dogodke koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki skupaj s številnimi sodelujočimi ustanovami vsako leto organizira osrednji dogodek in druge dogodke na v različnih krajih po Sloveniji. Skupno se dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji udeleži tudi preko 1000 obiskovalcev.

V letu 2017 bo v Sloveniji osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin potekal v petek, 19.5.2017, v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana), kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.

Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo. Dopoldansko dogajanje (od 9h do 15h) bo namenjeno organiziranim skupinam šolskih otrok, v popoldanskem času (od 15h do 17h) pa so vabljene, da dogajanje na stojnicah obiščejo družine in drugi nenajavljeni obiskovalci. Celoten program si lahko ogledate tukaj

Udeležba na vseh dogodkih (razen kjer je navedeno drugače) je brezplačna. Vljudno vabljeni!

 
Vse informacije o dogodkih v okviru Dneva očarljivih rastlin so dostopne na spletnih straneh:

SDBR: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php

EPSO: http://www.plantday12.eu/slovenia.htm

 

Za dodatne informacije se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak, nacionalna predstavnica EPSO in koordinatorica Dneva očarljivih rastlin

05-923-28-03, marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Špela Baebler, predsednica Slovenskega društva za biologijo rastlin

05-923-28-25, spela.baebler@nib.si