30 maj
Dan očarljivih rastlin 2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je v maju že šesto leto zapored organiziral
Dan očarljivih rastlin
, "Fascination of Plants Day 2017",
ki je nastal na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO ( European Plant Science Organisation). 


V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 so v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2017 je potekalo 710 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji, med njimi tudi v Sloveniji. Kljub temu, da  mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu v letih 2014 in 2016 ni bil organiziran, želimo, da je dogodek v Sloveniji vsakoleten, zato je v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letih 2014 in 2016. 

V Sloveniji je, kot vsa leta do sedaj, tudi v letu 2017 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami (Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, ter lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Društvo študentov biologije, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Zavod Parnas, Triglavski narodni park), ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom, organiziralo več dogodkov.

Osrednji slovenski dogodek je potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 19.5.2017, kjer so bile rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek je obiskalo okoli 650 osnovnošolcev in gimnazijcev, večinoma v organiziranih skupinah iz cele Slovenije, nekaj pa je bilo posameznih obiskovalcev. Poleg dogajanja na stojnicah je potekala tudi podelitev nagrad zmagovalcem literarnega natečaja Zelena čudesa, ki ga je organizirala revija Pil.

Dogodki pa so potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta, Raščica).



Več si lahko pogledate v spodnjih dveh vidoposnetkih.



Fotografije si lahko ogledate na povezavi: fotogalerija