14 jun
Znanost v boju proti raku - iz laboratorija do bolnikove postelje

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V Portorožu je od 19. do 23. aprila 2017 potekala "8. Konferenca o eksperimentalni in translacijski onkologiji", ki jo tradicionalno organizira Društvo radiologije in onkologije v sodelovanju z Onkološkim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo in Fakulteto za farmacijo.
Na konferenci so svojimi predavanji in predstavitvami sodelovali številni domači in tuji vrhunski raziskovalci, med njimi tudi kandidat za Nobelovo nagarado, zdravniki in klinični onkologi ter kirurgi. Konferenca je bila namenjena tudi izobraževanju doktorskih študentov in mlajših raziskovalcev, ki na področje teh raziskav šele vstopajo in seveda njihovi mednarodni izmenjavi ter mreženju v želji po večji internacionalizaciji področja. Na konferenci so bile predstavljene najnovejše raziskave in klinični pristopi v imunoterapiji in, kjer raziskave kažejo, da nova imunska zdravila pomenijo velik korak naprej pri zdravljenju nekaterih vrst raka.

Elektrokemoterapija se je v evropski onkologiji se že dodobra vsidrala v onkološke bolnišnice. Predstavljeni so bili rezultati kliničnih študij na področju humane in veterinarske medicine ter najnovejši rezultati temeljnih raziskav v imunoterapiji melanoma, zdravljenja s protitelesi z uporabo genske elektrotransfekcije, vpliv elektroporacije na imunski sistem in stres ter metoda elektrotransfekcije za vnos v kožo. Posebna pozornost je bila posvečena aktualnem fenomenu rakavih matičnih celic, ki so zaradi svoje odpornosti na zdravljenje nova tarča zdravljenja raka ter naprednim celičnim terapijam z gensko spremenjenimi celicami, ki izražajo terapevtske gene.

Sodobna diagnostika in raziskave na področju raka so povezane z uporabo kompleksnih metodologij, ki zahtevajo visoko tehnološko raziskovalno opremo zato je bil sklop predavanj namenjen predstavitvam naprednih biomedicinskih tehnologij, kjer so vrhunski proizvajalci predstavili najnovejšo raziskovalno in diagnostično opremo ter njihovo uporabo v onkologiji. Kljub temu, da pogosto ne poznamo vzroka nastanka raka, pa je znano, da številni zunanji dejavniki katerim smo ljudje izpostavljeni povečujejo verjetnost nastanka raka. V sklopu Genetska toksikologija so bili predstavljeni novi izsledki o genotoksičnem delovanju nekaterih novo ugotovljenih onesnažil okolja kot tudi nove metode za njihovo ugotavljanje.