20 jul
Nagradni natečaj v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
(Ljubljana, junij 2017) – Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisal nagradni natečaj, namenjen vsem učencem osnovnih in srednjih šol v Sloveniji.

Na ta način želijo spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju.

Evropska noč raziskovalcev bo letos potekala 29. septembra 2017 v sedmih krajih po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica, Brežice, Ljutomer, Izola) in 250 evropskih mestih.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih in dijaki srednjih šol v Sloveniji, vsak pa lahko sodeluje z enim prispevkom v vsaki izmed treh kategorij:

  • najboljša fotografija na temo »Ekosistem«,
  • najboljši film na temo »Čisto okolje«,
  • najboljša poezija na temo »Raziskovalec«.

Nagrade so mikavne, posebna nagrada pa čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ všečkov – njegov razred bomo odpeljali na enodnevni raziskovalni izlet.

Rok za oddajo prispevkov je 18. september 2017. Natečaj je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.


Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod sloganom “Znanost za življenje” je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja.

Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da se prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, raziskovalcev. Projekt ob tem tudi seznanja z evropskimi pa tudi nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Besedilo natečaja: https://www.znanostzazivljenje.si/sl/natecaji-in-nagradne-igre/pravila-natecaja-in-nagradnih-iger