02 mar
Od podatkov o biodiverziteti do odločanja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

BID-REXV sklopu evropskega projekta BID-REX, katerega slovenski partner je Nacionalni inštitut za biologijo, je bil izdelan prvi dokument s ključnimi spoznanji o problematiki komuniciranja med ponudniki in uporabniki podatkov o biodiverziteti.

Medsebojno razumevanje in sodelovanje med strokovnjaki, kot ponudniki biodiverzitetnih podatkov in odločevalci na področju varstva narave je ključ do uspešnih in trajnih naravovarstvenih ukrepov. BID-REX naslavlja to problematiko in hkrati spodbuja uporabo obstoječih informacij o biotski raznovrstnosti za bolj učinkovito porabo sredstev namenjenih za ohranjanje evropske naravne dediščine.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politikoV projekt je vključenih 9 partnerjev in 7 različnih instrumentov upravljanja iz 6 evropskih držav. Osnovno orodje v projektu je izmenjava znanja in izkušenj, ki poteka na medregionalnih tematskih delavnicah, med katerimi vsaka naslavlja problematiko iz drugega vidika. Tema prve delavnice, ki je potekala v Valoniji leta 2017, so bile potrebe odločevalcev po informacijah. Povzetek ključnih spoznanj je dostopen tukaj.