12 apr
Vabilo na predstavitev znanstvene monografije “POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA”

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


VABILO  

na predstavitev znanstvene monografije  

“POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA”

avtorjev prof. dr. Lovrenca Lipeja, mag. Domna Trkova in dr. Boruta Mavriča




Dogodek bo v petek, 20. aprila 2018, ob 12.00,

 na Morski biološki postaji, Fornače 41, 6330 Piran.



V morju bomo našli neverjetno bogastvo polžev, tudi takih, ki so brez hišice ali pa je ta v obliki notranjih lupinic. Take polže združujemo v skupino polžev zaškrgarjev. Za večino le-teh je značilna izredna barvitost ter nenavadne oblike, kar pritegne mnoge podvodne fotografe. Njihova značilnost je tudi, da izločajo posebne bioaktivne substance, ki so bile v antičnih časih uporabljene kot strupi, danes pa so zelo zanimive za farmacevtsko industrijo.


Doslej je bilo za slovensko morje ugotovljenih 141 vrst, ki so v monografiji predstavljene na več kot 480 fotografijah, 151 zemljevidih, 142 razpredelnicah in 51 avtorskih ilustracijah. V predstavitvi boste izvedeli zakaj so zaškrgarji tako zanimivi, pomembni in privlačni za veliko množico različnih uporabnikov.


Pričujoča publikacija je znanstvena monografija, a dovolj razumljiva, da je uporabna tudi širšemu krogu uporabnikov, saj omogoča prepoznavo polžev zaškrgarjev, s katerimi se bodo imeli priložnost srečati na potopih ali v obrežnem pasu. Nad njo bodo navdušeni tako biologi, študenti biologije in naravoslovnih ved, podvodni fotografi in potapljači ter vsi tisti, ki jih zanima morska biodiverziteta. Monografija je ena maloštevilnih tovrstnih publikacij in sploh prva za Jadransko morje. Večina podatkov v knjigi je plod načrtnega in dolgotrajnega raziskovanja te nenavadne skupine morskih polžev.
Predstavitvi knjige bo sledilo sproščeno druženje in pogovor z avtorji ob kavi.


S spoštovanjem vas pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami!


Za dodatne informacije smo vam na voljo.
helena.koncar@nib.si; lovrenc.lipej@nib.si; borut.mavric@nib.si; domen.trkov@nib.si