28 maj
Raziskave naravnih izvlečkov marihuane

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Marihuana (latinsko Cannabis) je splošno ime za več sorodnih vrst rastlin, ki se med drug razlikujejo tudi po vsebnosti biološko aktivih snovi, imenovanih kanabinnoidi. Različice z več kanabinoidsteh so že tisočletja uporabljal v zdravilstvu, ostale vrste pa za izdelovanje tekstila. Prvi zapisi segajo do kitajskega cesarja Chen Nunga, ki je vladal pred 5000 leti! Zdravilno delovanje se nanaša predvsem na centralni živčni sistem, kjer je največ receptorjev za obe glavni obliki kanabinoidv, to je tetrahidrokabaninol (THC) in kanabidiol (CBD). Poleg vpliva na celice živčevja delujejo tudi na imunski sistem in na razne vrste rakavih celic, ki prav tako izražajo več receptorjev kot normalne.

Na Oddelku za genetsko toksikologijo in biologijo raka že več kot desetletje proučujemo možganske tumorje –glioblastome, ki so ena najbolj agresivnih oblik tumorjev osrednjega živčnega sistema s povprečnim preživetjem okoli poldrugega leta. Ni torej presenetljivo, da se prav ta rak največ proučuje glede učinka kanabinoidov, predvsem v živalskih modelih (in vivo). Mehanizmi delovanja in možne načine protitumorskega delovanja pa najbolj učinkovito raziskujemo na tumorskih celicah bolnikov, ki jih vzgojimo v laboratoriju (in vitro). Naši preliminarni rezultati kažejo izredne učinke, vendar odvisno od narave samega tumorja, kar bomo morda lahko pojasnili ob koncu študije. Namene študije, ki uporablja analitsko strogo opredeljene produkte, kar financira zasebna farmacevtska firma SigmaPlus d.o.o., je doseči personaliziran pristop uporabe kanabinoidov v posameznih podvrstah glioblastoma oz bolnikov.

Nedaven pregled večih raziskav tretiranja glioblastomov s kanabinoidi, objavljen v J.Neuro-oncology (2018, Likar in Nagler) kaže na zmanjšanje tumorjev od 50 do 95 %, ali celo popolno makroskopsko izginotje tumorske mase. To je dobra osnova za pričetek klinične študije, ki jih je danes v svetu še premalo, da bi se slovenski onkologi poslužili tega dodatnega zdravljenja tumorjev. Žal lahko povem, da v svetu poteka le ena sama registrirana študija, z večjim številom bolnikov, ki kaže na podaljšanje preživetja (seveda ob klasičnem zdravljenju). Dogovarjamo pa se že z avstrijskimi klinikami.

Nedavno je slovenska onkologinja dr. Josipina Ana Červek (Farmacevtski vestnik , 2016, 67) objavila, “da imajo kanabinoidi v onkologiji dve potencialni vlogi: kot zdravilo za zdravljenje simptomov ter kot proti-tumorsko zdravilo. Kanabinoidi lajšajo več simptomov napredovale maligne bolezni in tako izboljšajo kakovost življenja. Niso zdravila prve izbire, največjo terapevtsko korist dosežejo kot dodatek standardnim zdravilom. Priporočena je kombinacija THC in CBD, saj ima boljši terapevtski učinek in manj neželenih učinkov kot vsak kanabinoid posamezno. Za simptomatsko zdravljenje na Onkološkem institutu jih predpisujejo le bolnikom s težje obvladljivimi simptomi in/ali več simptomi hkrati kot dodatek standardni terapiji”, zaključuje dr. Červekova.

V Sloveniji je bila s spremembo zakona 2014 dovoljena delna uporaba kanabinoidov v medicinske, izključno paliativne namene (lajšanje simptomov bolezni in “kemoteraptikov”). Glede predpisovanja so še nekatere nejasnosti, saj med zdravniki in ostalimi zdravstvenimi delavci na tem področju močno primanjkuje znanja in informacij.

Lahko torej zaključim, da kanabinoidi v onkologiji in medicini nasploh kažejo velik terapevtski potencial, nujne pa so tako nadaljnje pred-klinične in klinične raziskave tudi pri nas, ne le v sosednji Avstriji ali celo Hrvaški, kjer so v tem pogledu že precej pre nami!

Povezava na video posnetek - Prispevek ORF1:  http://tvthek.orf.at/profile/Newton/1306



prof. dr. Tamara Lah Turnšek