31 maj
Uspešno smo zaključili še en Dan očarljivih rastlin

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Datum: 25.5.2018

V petek 25. maja 2018, sta bila očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že sedmič potekal Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se je ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo.

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), za katerega je določila datum 18. maj. Tako v tednu okoli 18. maja vsako drugo leto številne ustanove po svetu gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 je potekalo preko 700 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji smo v letu 2018 Dan očarljivih rastlin obeležili že sedmič, saj želimo, da je zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti šol dogodek vsakoleten.

V Sloveniji je, kot vsa leta do sedaj, tudi v letu 2018 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom (Nacionalni inštitut za biologijo, Gozdarski inštitut Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani,  Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo in lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana, Triglavski narodni park, Prirodoslovni muzej Slovenije ter Zavod Parnas), organiziralo več dogodkov. 

Osrednji dogodek je potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 25.5.2018 od 9h do 17h, kjer so bile rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek je v organiziranih skupinah obiskalo preko 950 osnovnošolcev iz cele Slovenije, nekaj pa je bilo tudi individualnih obiskovalcev. Dogodki pa so potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta, Raščica). 

O Dnevu očarljivih rastlin lahko prisluhnete tudi v intervjuju s koordinatorico Dneva očarljivih rastlin izr. prof. dr. Marušo Pompe Novak v okviru Nočnega obiska na Radiu Prvi (Radio Slovenija Prvi program): https://4d.rtvslo.si/arhiv/nocni-obisk/174541823. 


Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj