19 jun
Obeleženje Svetovnega dneva oceanov na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
                     



Tudi letos smo 8. junija na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (v nadaljevanju MBP) obeležili Svetovni dan oceanov ter ga združili z Dnevom odprtih vrat MBP. Osrednja tema dogodka je bila »Ohranimo oceane modre - morje brez plastike«. Glavni namen je bil predvsem mladim približati morje, njegove prebivalce in poudariti škodljive učinke plastičnih odpadkov na morsko okolje. Plastika predstavlja za naše morje velik problem, preko dogodkov kot je bil ta, pa se lahko obiskovalci o njem podučijo in spoznajo njegove razsežnosti.

Dogodka se je udeležilo okoli 310 osnovnošolskih otrok od 3. do 9. razreda iz cele Slovenije, skupaj z ostalimi obiskovalci pa je postajo obiskalo 320 obiskovalcev. Nekatere šole so že stalni obiskovalci tega vsakoletnega dogodka, druge pa so nas letos obiskale prvič. Popoldne nas je obiskala tudi peščica drugih obiskovalcev, ki so se poleg predavanj lahko udeležili vodenega ogleda MBP z laboratoriji in ostalimi prostori, ter si ogledali razstavo društva Morigenos »Delfini ob slovenski obali«.

Morsko biološko postajo je v kratkem predavanju otrokom predstavila dr. Andreja Ramšak. Izr. prof. dr. Valentina Turk pa je v predavanju z naslovom »Solze morske deklice« predstavila problematiko kopičenja plastike v morju in negativnih posledic le-te na živali, rastline in mikroorganizme, ki živijo v njem.

Cel dan so v stavbi potekale poučne in interaktivne polurne delavnice za otroke. Na delavnici »Pogled pod mikroskopom« so se učenci seznanili z mikroskopom ter spoznali predstavnike planktona v slovenskem morju. Da je »Raznovrstnost morskih organizmov« v našem malem morju res pestra, so se lahko prepričali ob spoznavanju pridnenih živali, alg in rastlin. Nekateri učenci so pokukali v »Svet v malem« in se na zabaven način poskusili v izolaciji DNK. »Delo na raziskovalnem plovilu« smo letos prestavili v notranjost stavbe, kamor nas je prignalo slabo vreme. Tu je bila predstavljena terenska oprema in plovilo Sagita. V delavnici »Poskusi z vodo« so se otroci na lastne oči prepričali, kako zanimiva in pestra je lahko fizikalna oceanografija. Delavnica »Meduze«, ki je potekala v sodelovanju z Akvarijem Piran, je poleg predstavitve projekta GoJelly, v katerem se ukvarjajo z uporabo meduzne biomase v različne aplikativne namene, vključevala še ogled akvarija.

Pri letošnjih delavnicah so sodelovali tudi trije zunanji izvajalci: društvo Morigenos z delavnico o identifikaciji delfinov, Inštitut za vode Republike Slovenije z ustvarjalno delavnico z morskimi odpadki in OŠ Cirila Kosmača Piran, kjer so učenci predstavili drugim učencem problematiko mikroplastike.

Za prepoznavnost dogodka so poskrbeli mediji. Obiskali so nas novinarji z RTV Slovenija in poročali o Dnevu odprtih vrat, o dogajanju so poročali tudi v Primorskih novicah, na programih Radia Slovenije pa so predvajali intervju s prof. dr. Lovrencem Lipejem ob Svetovnem dnevu oceanov.

Celoten dogodek in njegova izvedba sodita v program dela Nacionalnega odbora Medvladne oceanografske komisije (NO IOC), ki ga podpira Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Pripravili: Ana Fortič in Patricija Mozetič

Fotografije: Anja Šimon, Ana Fortič in Ana Jančar.