20 jun
IZJAVA ZA JAVNOST

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Izjava za javnost o poročanju slovenskih medijev o problemu mikroplastike v morju

V zadnjem obdobju so se v slovenskih medijih pojavili prispevki s podobno vsebino o problematiki mikroplastike v našem morju. V nekaterih od teh prispevkov se je pojavilo tudi ime Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo in nekaterih njenih sodelavcev.

Izjavljamo, da v zadnjem obdobju medijem takih izjav nismo dajali, saj raziskav mikroplastike zdaj ne izvajamo. Sklepamo, da so novinarji povzemali naše izjave iz let 2015 in 2017. Žal so to naredili zelo necelovito, povzeli so samo dele izjav, ki še zdaleč ne prikazujejo dejanskega stanja. Najbolj problematična je bila izjava o vsebnosti mikroplastike v školjkah. Res je, da smo v školjkah (približno 300 školjk) pred tremi leti dobili zelo majhne delčke, a je bila večina iz naravnih snovi. Le manjši delež je bila mikroplastika. Še posebno pa te ni bilo v vsaki preiskani školjki, kot je bilo v prispevkih navedeno. Prav tako rezultatov analiz razmeroma majhnega števila preiskanih školjk ne moremo kar posplošiti na školjke celotnega slovenskega morja. Preiskane školjke v našem morju po vsebnosti mikroplastike tako prav nič ne odstopajo od školjk iz drugih območij v Jadranskem morju in tudi širše.

Z novinarji sodelavci Nacionalnega inštituta za biologijo dobro sodelujemo, vendar se s to izjavo tokrat distanciramo od njihovega poročanja o mikroplastiki (primer Dnevnik, 12. 6. 2018, Marjeta Kralj: »Vpliv mikroplastike bo treba še raziskati« in povzemanje tega članka v drugih medijih), saj selektivno povzemanje informacij iz različnih virov v prispevkih novinarjev vznemirja širšo javnost in ne podaja pravih in preverjenih informacij o vsebnosti mikroplastike v ribah in školjkah, ki bi temeljile na znanstvenih raziskavah.

            
Sodelavci Morske biološke postaje Piran
Nacionalnega inštituta za biologijoDodatne informacije:
Izr. prof. dr. Patricija Mozetič, vodja Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo
t: 059 23 29 14
e: patricija.mozetic@nib.si