26 okt
Počastitev sprejema prof. dr. Tamare Lah Turnšek v častni red Rio Branco

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


V torek, 23. 10. 2018 smo na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Biološkem središču v Ljubljani počastili sprejem prof. dr. Tamare Lah Turnšek, znanstvene svetnice in nekdanje direktorice, v častni red Rio Branco. Slavnostni govornik je bil Njegova ekscelenca veleposlanik Federativne republike Brazilije v Sloveniji Renato Mosca de Souza. Udeležence je na začetku nagovoril sedanji direktor Nacionalnega inštituta za biologijo izr. prof. dr. Matjaž Kuntner. Slavljenka, prof. dr. Tamara Lah Turnšek pa je predstavila leta uspešnega dela in zanimivega raziskovanja med znanstveniki Brazilije in Slovenije.

Predsednik Federativne republike Brazilije Michel Temer, veliki mojster reda Rio Branco, je prof. dr. Tamaro Lah Turnšek, sprejel v častni red z dekretom z dne 18. aprila 2018 in ji v potrditev izdal diplomo s pečatom reda.

Dne 7. 9. 2018, na dan 196. obletnice razglasitve neodvisnosti Brazilije in 129. letnice razglasitve republike, je Njegova ekscelenca veleposlanik Federativne republike Brazilije v Sloveniji Renato Mosca de Souza prof. dr. Tamari Lah Turnšek podelil odlikovanje častni red Rio Branco. Gre za najvišje možno odlikovanje brazilske države tujemu državljanu, ki ga podelijo uglednim osebnostim, ki so pomembno prispevale h krepitvi mednarodnega sodelovanja in prijateljstva med državama.

Priznanje prof. dr. Tamari Lah Turnšek priznava izjemno delo, ki ga je opravila v zadnjih desetletjih v korist znanstvenega sodelovanja med državama, zavedajoč se pomena spodbujanja izobraževanja, znanosti in tehnologije.