07 nov
SLAVNOSTNA PODELITEV NAGRAD IN PRIZNANJ MIROSLAVA ZEIA 7. 11. 2018

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je ob 58. letnici obstoja že devetič podelil nagrade in priznanja Nacionalnega inštituta za biologijo, poimenovana po prof. dr. Miroslavu Zeiu, ki je bil eden njegovih ustanoviteljev. Nagrade Miroslava Zeia so bile podeljene posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB. Slavnostni dogodek je potekal sredo 7. 11. 2018, v Biološkem središču na Večni poti 111 v Ljubljani. Zbrane goste sta slavnostno nagovorila direktor NIB, izr. prof. dr. Matjaž Kuntner in častni gost, predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan, ki je izpostavil velik pomen raziskovalnih zavodov. Kot je dejal: »Raziskovanje nas spremlja že od nekdaj. Človeku prirojena radovednost, želja po odkrivanju in spremljanju neznanega je tisto, kar človeka žene k raziskovanju in zaposljuje njegov um. Znanost je ključnega pomena za napredek, razvoj in prihodnost družbe, je neločljivo povezana z zagotavljanjem miru.«. Med častnimi gosti je bil tudi dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, ki je izpostavil, da slovenske raziskovalke in raziskovalci s svojim delom prispevajo izjemen delež v svetovno zakladnico znanja in iščejo rešitve za bolj kvalitetno življenje nas vseh. Zato je poudaril, da moramo v prihodnje še povečevati vlaganja v raziskave in razvoj, ker je to najbolj zanesljiva pot v napredek družbe.

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018 je prejel prof. dr. Andrej Blejec, matematik in biostatistik, pionir interdisiplinarnega raziskovanja.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018 sta prejela dr. Matjaž Hren in dr. Klemen Zupančič, raziskovalca, podjetnika, ki sta svojo kariero začela kot mlada raziskovalca na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo sta prejela dr. Barbara Breznik in dr. Matjaž Novak.

Obrazložitev:

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018 je prejel prof. dr. Andrej Blejec.

Znanstveno raziskovalna kariera prof. Blejca je že v samem začetku zajadrala v nestandardne vode, saj je bil pionir interdiciplinarnega raziskovanja. Kot matematik si je kot prvo zaposlitev izbral delo na Inštitutu za biologijo, ki je bilo v tistem času izključno domena biologov. Že od začetka službovanja pa je bil vključen tudi v pedagoški proces.

Prof. Blejec je vrhunski znanstvenik in raziskovalec na področju biostatistike z izjemno odmevno bibliografijo. Ta obsega 64 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, ki so bili citirani več kot 1600-krat in prispevajo k njegovemu visokemu h-indeksu 22. Je član uredniških odborov revij s področja biostatistike. Vsako leto organizira mednarodno konferenco Applied statistics, ki je vedno zelo obiskana. V vsej svoji raziskovalni karieri je interdiciplinarno povezoval statistiko z vedami o življenju in pri tem sodeloval z raziskovalnimi skupinami s področij ekologije, agronomije, biologije raka in v zadnjih letih vse povezal na ravni sistemske biologije. Kot že omenjeno, prof. Blejca odlikuje tudi izjemna pedagoška kariera in izjemna priljubljenost med študenti na vseh ravneh študija. Izbran je bil za najboljšega predavatelja na Biotehniški fakulteti. Pedagoško pa je bil uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru, saj je bil v letih 2013 in 2017 tudi predsednik Mednarodne zveze za poučevanje statistike.


Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018 sta prejela dr. Matjaž Hren in dr. Klemen Zupančič.

Letošnjo nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo  sta prejela dva bivša mlada raziskovalca na NIB, ki sta se po zaključenih znanstvenih doktoratih podala v burne podjetniške vode. Pred osmimi leti sta predstavljala jedro za izgradnjo danes uspešnega podjetja Biosistemika d.o.o. Podjetje je v zelo kratkem času preraslo iz mikro »spin-out« podjetja NIB v mednarodno prepoznavno podjetje na področju razvoja programske opreme za številne laboratorije v Evropi in ZDA. To je v zadnjih dveh letih zraslo v mešano družbo v skupni lasti skupaj z enim vodilnih podjetij za izdelavo laboratorijskih instrumentov in opreme Gilson. Danes je v Biosistemiki zaposlenih 30 ljudi, od katerih jih veliko prihaja prav iz NIBa. Z NIBom podjetje tudi aktivno sodeluje na področju raziskav.

Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo sta prejela dr. Barbara Breznik in dr. Matjaž Novak.

Dr. Barbara Breznik je v okviru invazije možganskega tumorja glioblastoma proučevala proteaze, mikrookolje in matične celice. Raziskava je imela toliko zanimivih rezultatov, da jih je Barbara v soavtorstvu objavila kar v 9 znanstvenih člankih. Poleg teh pa je soavtorica še na dveh. Barbarini članki so bili že 18-krat citirani.

Dr. Matjaž Novak je v svoji nalogi proučeval pomen genotoksičnosti citostatikov za vodno okolje in ljudi. Svoje ugotovitve je predstavil v 7 člankih, med njimi tudi enem, ki je po kategorizaciji SICRIS uvrščen v kategorijo A''. A to še ni vse, saj je soavtor še pri 4 člankih. Članki so bili do sedaj že več kot 90-krat citirani.


Na prireditvi so prejeli priznanja Nacionalnega inštituta za biologijo tudi vsi mladi sodelavci NIB, ki so v obdobju od 1. oktobra 2017 do 30. septembra 2018 pridobili doktorske nazive – to so:

1.    Špela Alič
2.    Alexandra Bogožalec Košir
3.    Barbara Breznik
4.    José Manuel Carita Gonçalves
5.    Barbara Debeljak
6.    Tjaša Lukan
7.    Matjaž Novak
8.    Mateja Vidic



Dodatne informacije: Helena Končar: helena.koncar@nib.si; 059 232 702.


Govor direktorja Nacionalnega inštituta za biologijo izr. prof. dr. Matjaža Kuntnerja