23 jan
Raziskovalno-zagonski projekt v okviru Bluemed iniciative

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisniZ večjo prepoznavnostjo proizvodov malih priobalnih ribičev do novih priložnosti modre ekonomije

Raziskovalno-zagonski projekt v okviru Bluemed iniciative

Nov raziskovano-zagonski (start-up) projekt LabMAF (Developing a Labelling Scheme for Mediterranean Small-scale and Artisanal Fish Products) raziskuje možnosti za večjo tržno prepoznavnost in zastopanost ribiških proizvodov malih priobalnih ribičev iz sredozemskih držav. Projekt, ki poteka na preseku znanosti in čezmejnega upravljanja, bo predlagal konkretne ukrepe za prenos obstoječega znanja o okoljskih, gospodarskih, socialnih in kulturnih koristih malega priobalnega ribolova v prakso. Krepitev moči malega ribolova temelji na zavezi za modro rast v Sredozemlju in je del strateške raziskovalne agende iniciative Blumed, katere partner je NIB.

Konzorcij projekta sestavlja sedem posameznikov iz raziskovalnih, nevladnih in ribiških organizacij, ter svetovalno podjetje. Ti s svojo ekspertizo pokrivajo področja znanosti o morskem okolju, prava in upravnih ved, ter družbenih, kulturnih in ekonomskih vidikov v izbranih Bluemed državah (Slovenija, Portugalska, Malta, Španija, Francija, Italija) ter Libanonu. Konzorcijski partnerji in vabljeni strokovnjaki se bodo do marca 2020 srečali na treh delovnih sestankih z namenom oblikovanja študije izvedljivosti o označevanju ribiških proizvodov malih priobalnih ribičev.

Projekt vodi dr. Jerneja Penca iz Evro-Sredozemske univerze (EMUNI), njegovo izvedbo bo kot partner v Blumed inicativi podpiral NIB.

Več informacij o projektu na http://www.emuni.si/en/projects/labmaf.