20 feb
Vabilo na seminar »KONOPLJA IN RAKAVE BOLEZNI: ZNANOST PROTI PREDSODKOM IN ZLORABI« (prof. dr. Tamara Lah Turnšek & Doc. Dr . Tanja Bagar)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


VABILO


Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja:

 

»KONOPLJA IN RAKAVE BOLEZNI: ZNANOST PROTI PREDSODKOM IN ZLORABI«,

ki ga bosta predstavili:
prof. dr. Tamara Lah Turnšek - Nacionalni inštitut za biologijo in Doc. Dr . Tanja Bagar ICANNA - Mednarodni institut za kanabinoide.

 

Seminar bo v sredo, 6. marca 2019,

ob 14.00 v Biološkem središču,

Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B1.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.
Vljudno vabljeni!
Dodatne informacije: tamara.lah@nib.si

Povzetek:

Po objavah agencij za raziskave raka bosta v 20-30 letih na našem planetu v povprečju vsak drugi moški in vsaka tretja ženska obolela za rakom. Prav zato so znanstvene raziskave usmerjene tako v preprečevanje, kot tudi v nove načine zdravljenja raka, kjer bo kombinacija pristopov v bodoče najbolj učinkovita. Med biološkimi in naravnimi učinkovinami, ki se preizkušajo v novem dodatnem zdravljenju, zavzema konoplja poseben položaj. Le-ta je zaradi možnih psihoaktivnih učinkovanj, sicer le enega od številnih podobnih spojin - kanabinoidov, občutljiv, zelo spolitizirano je celo področje raziskav. Konopljo z višjo vsebnostjo THC-ja nekateri častijo kot panaceo, ki odpravi vse težave, spet drugi kot zavajajoče, prepovedano mamilo. Resnica je nekje med obema skrajnostnima, zdravniki in drugi strokovnjaki pa se vedno bolj zavedajo zdravilnih učinkov teh spojin. A še vedno ostaja odprto vedno bolje dokazljivo dejstvo, da kanabinoidi zavirajo rast in invazivnost tumorskih celic, v živalskih poskusih pa celo do skrajne meje upočasnijo sistemsko napredovanje raka. V predavanju bo Tamara Lah predstavila nedavna dognanja o bioloških mehanizmih delovanja kanabinoidov na rakave celice. Tanja Bagar pa bo podrobneje osvetlila novo temo o delovanju kanabinoidov na celične organelle - mitohondrije. Ti so majhne elektrarne, lahko bi rekli tudi “pljuča celice”, njihove okvare pa so pomembne za vrsto bolezni in tudi celično smrt. Nekatere raziskave poudarjajo, da je celo rak bolezen dihalnega sistema celice! Konoplja – ta zagonetna zel – si navkljub nekaj desetletni demonizaciji tako, čeprav počasi, pa venarle nezadržno utira pot v sodobno medicino. Gre za enega izmed tistih izjemnih raziskovalnih potencialov, za katerega upamo, da bo prebudil radovednost prenekaterega znanstvenika.