09 maj
Vabilo na Dan očarljivih rastlin, 24. 5. 2019

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Dan očarljivih rastlin

V drugi polovici maja bosta očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj bodo okoli 18. maja, svetovnega dneva očarljivih rastlin, po vsem svetu potekali dogodki, ki bodo ozaveščali o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. V Sloveniji bomo Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki je nastal v letu 2012 na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation), obeležili že osmič.

Posebnost letošnjega Dneva očarljivih rastlin je, da bo potekal kot spremljevalni dogodek ob 100 letnici Univerze v Ljubljani. Zato bo v dogajanje umeščena tudi predstavitev življenja in dela prof. dr. Frana Jesenka, prvega profesorja botanike na Univerzi v Ljubljani, ki je pred približno 100 leti v Botaničnem vrtu izvajal poskuse križanja vrst in rodov žit in tako vzgojil tritikalo, križanca med pšenico in ržjo. Na Oddelku za živilsko tehnologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani bodo ob tej priložnosti spekli tudi kruh iz moke tritikale.

Nacionalni inštitut za biologijo se bo Dnevu očarljivih rastlin pridružil s štirimi delavnicami:

•    Kje so zapisane lastnosti rastlin?
Gen je osnovna materialna enota dedovanja, nosilec dedne lastnosti. Na molekularni ravni je gen del molekule DNK. Na delavnici boste lahko poskusili, kako osamiti rastlinsko DNK in kako določiti njeno količino. Spoznali pa boste tudi način, kako ugotoviti, ali rastlina vsebuje iskani gen in kako močno se le-ta izraža.

•    Kako hitro raste tvoje znanje o rastlinah?
S sodelovanjem na kvizu boš preveril svoje znanje o rastlinah in ga na zabaven način tudi nadgradil. Vprašanja so različnih težavnosti, pri vsakem pa lahko zveš še kaj novega. Tako kot tvoje znanje o rastlinah, tudi rastline lahko rastejo hitro ali počasi. Izvedel boš, kaj so prednosti hitre in kaj počasne rastli rastlin.

•    Kako dišijo rastline in kako žuželke?
Rastline proizvajajo številne hlapne substance, ki imajo različne vloge: privabljajo opraševalce, omogočajo komunikacijo z drugimi rastlinami, odganjajo rastlinojedce in druge škodljivce ali privabljajo naravne sovražnike škodljivcev. Na delavnici bomo predstavili različne rastlinske vonjave in kemijske strukture njihovih glavnih komponent ter jih poskusili iz rastlin izolirati. Predstavili bomo tudi kemijsko sorodne spojine, ki jih sicer proizvajajo žuželke, jih pa vseeno lahko proizvajamo tudi v rastlinah. Gre za žuželčje feromone, ki in jih, kljub temu, da jim ljudje sploh ne zaznamo, lahko koristno uporabimo.
delavnica bo izvedena v okviru projekta SUSPHIRE
•    Pestrost opraševalcev
Spoznali boste, kako se med seboj razlikujejo različne skupine opraševalcev. To bomo pokazali z zbirko osebkov divjih opraševalcev,  gnezdilnicami za divje čebele in slikovnim gradivom. Prisotni pa bodo imeli možnost ustvariti lastno gnezdilnico iz kartonskih cevk.
delavnica bo izvedena v okviru projekta Life Naturaviva
Osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin 2019 bo potekal v petek, 24.5.2019 v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana), kjer bodo rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek bo v organiziranih skupinah obiskalo preko 1000 osnovnošolcev iz cele Slovenije, od 13h do 17h pa vabljeni tudi individualni obiskovalci! Udeležba na osrednjem dogodku Dneva očarljivih rastlin je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave po elektronski pošti na naslov marusa.pompe.novak@nib.si, tudi za individualne obiskovalce.


Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin
Dogodek koordinirajo:                                                                                                   Dan očarljivih rastlin je spremljevalni dogodek