21 maj
Vabilo medijem na tiskovno konferenco ob obeležju 50. obletnice Morske biološke postaje Piran

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

VABILO



Ob obeležju 50. obletnice delovanja in Dnevu odprtih vrat ob svetovnem dnevu oceanov Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo vas vabimo na tiskovno konferenco v petek, 7. junija 2019, ob 11.45, v dvorano Morske biološke postaje Piran, Fornače 41, v Piranu. Tiskovna konferenca bo potekala po predavanju izr. prof. dr. Patricije Mozetič, vodje Morske biološke postaje Piran, z naslovom »Skupaj zmoremo – že 50 let«, ki bo ob 11.00, kamor ste prav tako vljudno vabljeni.

V letošnjem letu Morska biološka postaja Piran (MBP) praznuje svojo 50. letnico obstoja. Poslanstvo edine slovenske raziskovalne enote, ki se ukvarja izključno z raziskavami morskih ekosistemov, je ustvarjanje vrhunskega znanja za razumevanje procesov in sprememb v morju. S tem raziskovalci MBP zagotavljajo strokovne temelje za trajnostni razvoj morskega in obalnega prostora.

MBP je bila ustanovljena leta 1969 kot samostojna enota Inštituta za biologijo Univerze iz Ljubljane. Veliko zaslug za njeno ustanovitev imata prof. Franc Sušnik in prof. Jože Štirn. Sedež prve postaje je bil v vili na Sončni poti 10 v Portorožu, leta 1979 pa se je MBP preselila v prostore nekdanje tovarne mila Salvetti na Fornačah 41 na Bernardinu. Prof. Štirnu in sodelavcem je uspelo del tovarniških prostorov preurediti v za takratne razmere sodobno stavbo. Za nekaj let se je postaja preimenovala v Morski raziskovalni in izobraževalni center (MRIC), nato pa spet povrnila prvotno ime. Po 25 letih je sledila popolna prenova že dotrajanih in zastarelih laboratorijev in ostalih prostorov, tako da smo se v letih 2004-2006 selili v na novo zgrajeno stavbo na isti lokaciji s čudovitim pogledom na Piranski zaliv.

MBP je mednarodno priznana, na nacionalnem nivoju vodilna raziskovalna skupina, ki razvija partnerstvo z akademskimi in vladnimi institucijami, z gospodarstvom ter drugimi uporabniki.

Ker bi vam želeli predstaviti dosežke preteklih let, vas vljudno vabimo na predavanje izr. prof. dr. Patricije Mozetič, vodje Morske biološke postaje Piran, z naslovom »Skupaj zmoremo – že 50 let«, v petek 7. 6. 2019 ob 11.00, v dvorani Morske biološke postaje Piran. Predavanju sledi tiskovna konferenca, kjer vam bodo na vaša vprašanja odgovorili izr. prof. dr. Patricija Mozetič, izr. prof. dr. Matjaž Kuntner, direktor NIB in prof. dr. Alenka Malej, nekdanja dolgoletna vodja MBP.


Vljudno vabljeni!


S spoštovanjem vas pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami!




Zaradi lažje organizacije vas prosimo za potrditev udeležbe na naslov anja.simon@nib.si.

Za dodatne informacije smo vam na voljo: anja.simon@nib.si; katja.ploj@nib.si; patricija.mozetic@nib.si.