10 jun
Dan očarljivih rastlin 2019

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisniDan očarljivih rastlin


Datum: 24.5.2019


V petek 24. maja 2019, sta bila očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že osmič potekal Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se je ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo.  


V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), za katerega je določila datum 18. maj. Tako v tednu okoli 18. maja vsako drugo leto številne ustanove po svetu gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 je potekalo preko 700 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji, v letu 2019 mednarodni Dan očarljivih rastlin poteka že petič. V Sloveniji pa smo v letu 2019 Dan očarljivih rastlin obeležili že osmič, saj želimo, da je zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti dogodek vsakoleten.

V Sloveniji so dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin 2019 koordinirali Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani,  Nacionalni inštitut za biologijo in Slovensko društvo za biologijo rastlin v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom (Gozdarski inštitut Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Triglavski narodni park, Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanično društvo Slovenije,  Društvo študentov biologije, Društvo TRAJNA ter Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana).


Posebnost letošnjega Dneva očarljivih rastlin je bila, da je potekal kot spremljevalni dogodek ob 100 letnici Univerze v Ljubljani. Zato smo v dogajanje umestili tudi predstavitev življenja in dela prof. dr. Frana Jesenka, prvega profesorja botanike na Univerzi v Ljubljani, ki je pred približno 100 leti v Botaničnem vrtu izvajal poskuse križanja vrst in rodov žit in tako vzgojil tritikalo, križanca med pšenico in ržjo. Na Oddelku za živilsko tehnologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so ob tej priložnosti spekli tudi kruh iz moke tritikale.


Osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin 2019 je potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 24.5.2019 od 9h do 17h, kjer so bile rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek je v organiziranih skupinah obiskalo preko 1000 osnovnošolcev iz cele Slovenije, nekaj pa je bilo tudi individualnih obiskovalcev.

Dogodki so potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta, Rašica-Kulinarični pohod ob dnevu očarljivih rastlin, Prirodoslovni muzej-Gremo duhat rožce). 


Galerija slik je dostopna tukaj


Dan čarljivih rastlin koordinirajo                                                                                      Dan očarljivih rastlin je spremljevalni dogodek