19 nov
Minil je strokovni posvet: Voda, naša skupna odgovornost

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V uvodnem delu se ga je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, ki se je na dan posveta mudil na uradnem obisku NIB-a.

Posvet / teme si lahko preberete v našem prejšnjem prispevku/ je v uvodnem delu izzvenel v predstavitvi trenutnih razmer stanja voda pri nas in o povezanosti javnosti in stroke na eni strani, ter države na drugi.

Stanje - tako je bilo moč razbrati iz uvodnih predstavitev predstavnikov udeležencev posveta - ni alarmantno, ni pa tudi tako, da bi bili lahko povsem zadovoljni s trenutnim stanjem. Gostiteljica posveta, direktorica NIB prof. dr. Tamara Lah Turnšek se je v uvodnem pozdravu dotaknila ozadja, zakaj je do posveta prišlo, komu je namenjen in kakšno je njegovo osnovno sporočilo. Seveda se je zahvalila tudi vsem sodelujočim pri posvetu, ter besedo nato predala predsedniku države, dr. Danilu Türku.

"...iz teh uvodnih razprav, ki sem jih seveda pregledal in pozorno prebral, spoznavam, da se državljanke in državljani Republike Slovenije med katere sodim tudi sam, vse premalo zavedamo dejstev, ki se nanašajo na vodo in na njen pomen. To, spoštovane udeleženke in udeleženci posveta, so hkrati tudi moje misli nekdanjega funkcionarja Organizacije združenih narodov, ki si že v svojem poslanstvu prizadeva za ohranjanje naravnega okolja..." je navzoče nagovoril predsednik države, dr. Danilo Türk.

Po obeh pozdravnih nagovorih, je zapel Biološki oktet , nato pa so udeleženci posveta, Gabrijela Grčar z Ministrstva za okolje in prostor, Martina Zupan z Global Water Partnershipa, dr. Mitja Starec z Inštituta za vode Republike Slovenije, dr. Marko Komac z Geološkega zavoda Slovenije in doc. dr. Bojan Sedmak z Nacionalnega inštituta za biologijo, predsedniku Republike predstavili svoje poglede na trenutni položaj voda pri nas.

Po uvodnem delu posveta je sledil krajši odmor, predsednik, dr. Danilo Türk, pa se je v spremstvu svojih najožjih sodelavcev odpravil v sejno sobo Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer mu je direktorica, prof. dr. Tamara Lah- Turnšek podrobneje predstavila poslanstvo NIB-a kot znanstveno raziskovalne inštitucije, ki že 50 let deluje v tem našem slovenskem prostoru.

Videogalerija: Obisk Predsednika


Izmenjava mnenj o kvaliteti vode...
Izmenjava mnenj o kvaliteti vode...
dr. Bojan Sedmak
čas je, da začnemo govoriti o velikem trenutku biologije...

Med odmorom
čas za požirek osvežilne vode ...