11 okt
Slavnostna prireditev ob 50-letnici Morske biološke postaje Piran nacionalnega inštituta za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



SLAVNOSTNA PRIREDITEV OB 50-LETNICI

MORSKE BIOLOŠKE POSTAJE PIRAN

NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA BIOLOGIJO


Morska biološka postaja Nacionalnega inštituta za biologijo letos obeležuje 50-letnico obstoja. Poslanstvo edine slovenske raziskovalne enote, ki se ukvarja izključno z raziskavami morskih ekosistemov, je ustvarjanje vrhunskega znanja za razumevanje procesov in sprememb v morju. S tem raziskovalci Morske biološke postaje Piran zagotavljajo strokovne temelje za trajnostni razvoj morskega in obalnega prostora.

Slavnostna prireditev ob 50-letnici je potekala v četrtek 10. oktobra 2019, v Avditoriju Portorož.

Po pozdravnem nagovoru direktorja Nacionalnega inštituta za biologijo izr. prof. dr. Matjaža Kuntnerja je sledila zanimiva predstavitev zgodovine in dosežkov Morske biološke postaje Piran, vodje Morske biološke postaje Piran izr. prof. dr. Patricije Mozetič. Nato je zbrane goste slavnostno nagovoril častni gost, predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, ki je izpostavil velik pomen raziskav morja in poudaril, da so to prepoznali tudi Združeni narodi in proglasili desetletje 2021 – 2030 za desetletje oceanografije za trajnostni razvoj. Izpostavil je tudi problematiko podnebnih sprememb, ki vplivajo na življenje v morju, in zato MBP-NIB predstavlja pomembno oporo okoljskim politikam v času ene najhujših družbenih kriz. Zanikanje teh sprememb je napačen odziv. In kot je tudi povedal, "Morje je naše okno v svet, prek katerega se ne pretakajo le tokovi, temveč tudi ideje."

Slovesnost se je nadaljevala s predavanjem »Pod plaščem navidezne nespremenljivosti« mag. Roberta Turka z Zavoda RS za varstvo narave, ki je poudaril, da je morje le navidez nespremenljivo. Lovimo vedno več, preveč in pregloboko. Morsko dno je marsikje spremenjeno v puščavo. Občutek, da je vse v redu, je varljiv.

Med častnimi gosti sta bila tudi gospod Gregor Strmčnik, župan občine Ankaran, in gospod Karlo Radovac, podžupan občine Piran. Slavnostne prireditve se je udeležilo tudi veliko drugih pomembnih gostov.

Ob koncu prireditve je sledila zahvala prof. dr. Alenki Malej za dolgoletno vodenje Morske biološke postaje Piran in dolgoletni direktorici Nacionalnega inštituta za biologijo, prof. dr. Tamari Lah Turnšek.

Slavnostno prireditev, ki jo je vodila Katja Pišot Maljevac, so popestrili glasbeni vložki skupine Pop Outlet.

Vsi obiskovalci so ob zaključku slavnostne prireditve prejeli publikacijo, ki so jo ob 50-letnici izdelali sodelavci Morske biološke postaje Piran.