18 nov
Vabilo na seminar izr. prof. dr. Mojce Benčina: "Skrivnosti prirojenega imunskega odgovora na okužbe: Tollu podobna receptorja TLR9 in TLR5"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



VABILO

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja,

»Skrivnosti prirojenega imunskega odgovora na okužbe: Tollu podobna receptorja TLR9 in TLR5«,

  ki ga bo predstavila
   izr. prof. dr. Mojca Benčina
     


Seminar bo v sredo, 20. novembra 2019, ob 14.00 v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B4.





Povzetek:


»Življenjsko okolje človeka naseljuje milijone mikroorganizmov, med katerimi so tudi nam nevarni virusi in bakterije. Človek je tekom evolucije razvil več mehanizmov zaščite pred patogeni. Poleg mehanske pregrade, kot sta koža in telesne tekočine, je za zaščito pred okužbami pomemben imunski sistem, ki se deli na prirojen in pridobljen imunski odgovor. Pri ljudeh z imunskim sistemom v dobri kondiciji so okužbe s patogeni razmeroma redke.

Levkociti so glavni mediatorji prirojenega imunskega odgovora. Receptorji prirojene imunosti pri levkocitih prepoznajo molekule značilne za mikroorganizme. Vezava take molekule na receptor sproži aktivacijo vnetja, to privede do sproščanja vnetnih faktorjev, kar predstavlja signal za nevarnost in aktivacijo pridobljenega imunskega odgovora. Tollu podobni receptorji (TLR) so skupina membranskih receptorjev prirojene imunosti, ki zaznavajo molekule, kot so: nukleinske kisline, flagellin, ki je osnovni gradnik bakterijskih bičkov in ga zaznava receptor TLR5, receptor TLR4 zaznava lipopolisaharid, ki je značilen za Gram-negativne bakterije.

Kar štirje človeški receptorji TLR prepoznavajo nukleinske kisline, ki pa niso prisotne samo pri virusih in bakterijah, temveč tudi v naših lastnih celicah. Sintetična DNA, ki je sposobna aktivacije receptorja TLR9, se že uporablja kot registrirana sestavina zdravila v imunoterapiji raka in kot dodatek cepiv. V predavanju bomo razkrili, kako deluj aktivacija prirojenega imunskega odgovora preko receptorja TLR9 in kaj nam to znanje prinaša.«

Vljudno vabljeni!

Dodatne informacije: Katja Ploj, katja.ploj@nib.si, 059 232 701.