15 nov
Napoved strokovnega posveta »Voda - naša skupna odgovornost«

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V prostorih Nacionalnega inštituta za biologijo smo v petek, 14. novembra sklicali novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili vsebino strokovnega posveta z naslovom: »Voda - naša skupna odgovornost«, katerega pokrovitelj bo predsednik države dr. Danilo Türk. Posvet bo potekal v sodelovanju NIB – Nacionalnega inštituta za biologijo, MOP - Ministrstva za okolje in prostor, GWP-ja (Global Water Partnership), IzVRS (Inštituta za vode Republike Slovenije) in Geološkega zavoda Slovenije.

Inštitut bo obiskal tudi predsednik države, dr. Danilo Tűrk

Strokovni posvet o vodi bo 19. novembra, torej  na dan obiska  predsednika države, ki se je odzval vabilu direktorice inštituta prof. dr. Tamare Lah Turnšek, da obišče Nacionalni inštitut za biologijo. Predsednik  bo hkrati tudi častni pokrovitelj posveta, saj bo v uvodnem delu posveta nagovoril  vse sodelujoče. Osnovno sporočilo posveta bo spodbuditi širšo javnost k vključevanju zastavljene politike upravljanja voda, ki naj bi zadovoljivo stanje dosegla v naslednjih šestih letih. Na novinarski konferenci so se predstavili vsi sodelujoči  na posvetu. V imenu NIB sta spregovorila prof. dr. Tamara Lah Turnšek in doc. dr. Bojan Sedmak, GWP (Global Water Partnership) je zastopala Martina Zupan, MOP - Ministrstvo za okolje in prostor gospa Gabrijela Grčar, Geološki zavod Slovenije dr. Nina Mali, Inštitut za vode pa  direktor, dr. Mitja Starec.

Direktorica NIB-a je  uvodoma dejala, da čas ob prelomu stoletja zaznamuje tak tehnološki razvoj, ki nam v naš vsakdan prinaša kratkoročne ugodnosti, hkrati pa odpira vse tiste probleme in težave, ki smo jih ob navdušenju in hlastanju za novimi spoznanji (ne)zavedno potiskali v ozadje. Zavedati se moramo torej svoje odgovornosti, da bo naše raziskovalno delo – razpeto med znanostjo in družbo- koristilo vsemu človeštvu in planetu Zemlja….
"Trajnostno, odgovorno in gospodarno ravnanje z vodnimi viri je ena najpomembnejših nalog sodobne družbe"

Pri upravljanju voda prevečkrat prihaja do intervencij in sanacij namesto na celoviti, ekonomsko učinkoviti in preventivni politiki, je dejala Gabrijela Grčar.

Več kot 97% vode za oskrbo s pitno vodo v Sloveniji  se odvzema iz podzemnih voda, ki  so tudi pomembna tehnološka in energetska surovina, pa je dejala dr. Nina Mali z Geološkega zavoda Slovenije.

Pri upravljanju voda je potrebno upoštevati prilagajanje podnebnim spremembam  tako politiko pa vključiti med prioritete upravljanja javnost  pa ves čas seznanjati o delu je dejala Martina Zupan iz  slovenskega GWP-ja.

Dr. Mitja Starec pa je dejal da je trajnostno, odgovorno in gospodarno ravnanje z vodnimi viri ena najpomembnejših nalog sodobne družbe.

V času velikih podnebnih sprememb ko mnogi govorijo o    velikem trenutku meteorologije, hidrologije in geografije, pa je doc. dr. Bojan Sedmak dejal, da nič od tega ne vzdrži primerjave z velikim trenutkom biologije, saj človek spreminja podobo sveta s tako  hitrostjo, da mu življenje na njem že težko sledi. To življenje pa je nastalo v vodi in v njej se odvijajo vsi življenjski procesi. Voda je pomembna ne le zato ker v njej potekajo vsi življenjski procesi, pač pa tudi zato, ker velika večina industrijskih procesov uporablja neizmerne količine vode….

Besedilo in foto: Črt Kanoni

Pred konferenco
Pred začetkom novinarske konference- dr. Tamara Lah Turnšek, doc. dr. Bojan Sedmak in Martina Zupan.
Udeleženci posveta
prof. dr. Tamara lah Turnšek: "... gre za globalne spremembe v njihovi raznovrstnosti. Za spremembe ekosistema in posledično tudi klimatske spremembe."
dr. Mitja Starec
" kakšen potencial vode se v milijonih m/3 vsak trenutek izteče iz naše države?" IzVRS