14 dec
NIB delavnica: Vedno aktualni gensko spremenjeni organizmi

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor je 5.12.2019 na NIB potekala delavnica Vedno aktualni gensko spremenjeni organizmi

V organizaciji Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in Ministrstva za okolje in prostor (MOP) je 5.12.2019 na NIB potekala delavnica z naslovom: Vedno aktualni gensko spremenjeni organizmi. Delavnica je bila namenjena novim informacijam s področja gensko spremenjenih organizmov (GSO), zakonodaji ter njihovemu določanju. Na delavnici so predstavniki pristojnih Ministrstev in inšpekcijskih služb predstavili aktualne zakonodajne vidike gensko spremenjenih organizmov ter novih tehnologij z vidika Slovenije. Letos je bila gostja tudi predstavnica Urada za kemikalije, ki je predstavila delo Urada.

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je Nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO in predavatelji so predstavili aktualne aktivnosti NIB, ter novosti s področja GSO, med drugim  možnosti določanja rastlin pridobljenih z novimi tehnologijami ter uporabo interferenčne DNA za zatiranje škodljivcev. 

Delavnice so se udeležili predstavniki MOP, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, njihovih inšpekcijskih organov ter Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Delavnica je bila tudi priložnost za izmenjavo informacij o poteku uradnega nadzora GSO v Sloveniji in nadaljnje perspektive.