12 nov
Evropska komisija je danes predstavila obsežen energetski sveženj, ki pomeni novo spodbudo na področju energetske varnosti v Evropi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Sveženj upošteva predloge za boj proti podnebnim spremembam, t.i. predloge 20-20-20 (do leta 2020 doseči 20-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, 20-odstoten delež obnovljivih virov v končni rabi energije in 20-odstoten prihranek glede prihodnjega povpraševanja po energiji), ki naj bi bili sprejeti do konca letošnjega leta.

V svežnju sta predstavljeni nova strategija za krepitev solidarnosti med državami članicami in nova politika na področju energetskih omrežij za spodbujanje naložb v učinkovitejša, z ogljikom nizka energetska omrežja. Komisija predlaga nov evropski akcijski načrt o energetski varnosti in solidarnosti za pet področij, na katerih bo potrebno večje ukrepanje, da bi zagotovili trajnejšo oskrbo z energijo.

Osredotoča se tudi na izzive, s katerimi se bo Evropa spoprijela med letoma 2020 in 2050. Poleg tega je cilj svežnja predlogov o energetski učinkovitosti prihranek energije na ključnih področjih, na primer s krepitvijo zakonodaje za energetsko učinkovitost stavb in naprav, ki porabljajo energijo, kot tudi z večjo veljavo potrdil o energetski učinkovitosti ter poročil o inšpekcijskih pregledih ogrevalnih in klimatskih naprav.

Strateški pregled energetske politike in spremni dokumenti pa so na voljo na spletnem mestu Evropske komisije