18 maj
STE VIDELI PROGASTEGA GOŽA?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



STE VIDELI PROGASTEGA GOŽA?

 

Kot partnerji na projektu LIFE-IP NATURA.SI. (LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000, LIFE17 IPE/SI/000011) na območju slovenske Istre sodelavci NIB izvajamo tudi monitoring progastega goža. Gre za največjo nestrupeno in nenevarno kačo pri nas, ki je koristna pri zatiranju malih glodalcev.

V Sloveniji je  gož izjemno redek in verjetno živi le na območju slovenske Istre. Prepoznamo ga po sivem ali svetlo rjavkastem hrbtnem delu telesa, ki ima štiri temne proge vzdolž celotnega telesa, in temno progo na straneh glave, ki poteka čez oči. Mladi progasti goži, ki zrastejo do enega metra nimajo vzdolžnih temnih prog, ampak črno obrobljene pike in lise po bočni strani telesa.

Progasti gož ima najraje suho ali delno vlažno in toplo okolje. Potrebuje razgiban življenjski prostor, ki ga ustvarja mozaik gozda, travnikov in drugih kmetijsko obdelanih površin, živih meja, suhozidov, cest, kolovozov. Življenjsko okolje progastega goža je pogosto povezano tudi z okolico človeških bivališč, saj za svoja skrivališča uporablja razne suhozide, stare ruševine, kupe materiala in skladovnice drv.

Zaradi njegove plašnosti ga ljudje redko vidimo, zato si partnerji projekta LIFE-IP NATURA.SI prizadevamo, da bi nam pri iskanju sledi progastega goža pomagali vsi, ki živijo ali obiskujejo območje Slovenske Istre. Foto ali video posnetke progastega goža ali njegove “stare obleke” (olevka) lahko pošljejo na elektronski naslov alenka.zunic-kosi@nib.si, pokličejo na telefonsko številko 059 23 27 74, ali svoja opažanja objavijo na https://www.facebook.com/natura2000.si/photos/a.104723154552734/120900232935026/?type=3&theater.

Več o projektu si lahko prebereta tudi na spletni povezavi
http://www.natura2000.gov.si/.