03 dec
Virtualna delavnica: Gensko spremenjeni organizmi – kaj nas čaka v prihodnosti?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor je 2. 12. 2020 na Nacionalnem inštitutu za biologijo potekala virtualna delavnica z naslovom:

Gensko spremenjeni organizmi – kaj nas čaka v prihodnosti?



V organizaciji Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in Ministrstva za okolje in prostor (MOP) je 2.12.2020 na NIB potekala delavnica z naslovom: Vedno aktualni gensko spremenjeni organizmi? Delavnica je bila namenjena novim informacijam s področja gensko spremenjenih organizmov (GSO), zakonodaji ter njihovemu določanju. Gostja delavnice je bila dr. Nancy Roosens iz belgijskega zveznega raziskovalnega centra Sciensano, ki je predstavila aktualno temo določanja gensko spremenjenih mikroorganizmov v živilih in krmi. Na delavnici so predstavniki pristojnih Ministrstev in inšpekcijskih služb predstavili aktualne zakonodajne vidike gensko spremenjenih organizmov in mikroorganizmov z vidika Slovenije.

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je Nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO in predavatelji so predstavili aktualne aktivnosti NIB, ter novosti s področja GSO. Delavnice so se udeležili predstavniki MOP, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, njihovih inšpekcijskih organov, Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Finančnega ministrstva. Delavnica je bila tudi priložnost za izmenjavo informacij o poteku uradnega nadzora GSO v Sloveniji in nadaljnje perspektive.