17 jun
Prejemnica štipendije programa L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti« 2021 tudi dr. Martina Štampar

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V Atriju ZRC SAZU so slovesno razglasili štipendistke programa L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti« 2021. Med dobitnicami je tudi naša sodelavka dr. Martina Štampar, ekotehnologinja, ki raziskuje na področju genetske toksikologije.

Iz Ljutomera prihaja 30-letna dr. Martina Štampar. Do poklica raziskovalke jo je pripeljala želja po novih odkritjih: »Največja prednost znanstvenega dela je, da lahko raziskujem stvari, ki me zanimajo, in da pri tem raziskovanju načeloma ni omejitev. Ukvarjaš se z najnovejšimi dognanji, delo nikakor ni monotono, udeležuješ se zanimivih konferenc v tujini. So pa tudi slabosti, ki so povezane z zaposlitvenimi zmožnostmi in pomanjkanjem finančnih sredstev za mlade raziskovalce, zaradi česar se mladi težko osamosvojijo.«
Januarja letos je Martina uspešno zagovarjala svoje doktorsko delo, v okviru katerega je raziskovala in razvijala novi jetrni in vitro 3D celični model za namen testiranja genotoksične aktivnosti ksenobiotičnih snovi. Razviti modeli lahko znatno prispevajo k razvoju ustreznih ukrepov za preprečevanje in zmanjšanje vpliva genotoksičnih onesnaževal na zdravje ljudi in druge organizme v okolju.
Danes je Martina mlada raziskovalka na Oddelku za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo.
(obrazložitev k nagradi)

Čestitamo!