21 dec
Okoljski manifest konference "V vrtincu sprememb: povezanost vode, življenja in podnebja" objavljen v reviji Annales

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Izjemno uspešni konferenci z naslovom "V vrtincu sprememb: povezanost vode, življenja in podnebja", ki sta jo skupaj organizirala Nacionalni inštitut za biologijo ter gibanje Mladi za podnebno pravičnost 14. in 15. oktobra 2021 in si jo lahko v celoti ogledate TUKAJ, je kot rezultat sledil OKOLJSKI MANIFEST, ki je bil pravkar objavljen v reviji Annales, Anali za istrske in mediteranske študije (Series Historia Naturalis, 31, 2021, 2).

Okoljski manifest, kjer so organizatorji posveta strnili ključne predloge in rešitve,  predstavljene v treh tematskih diskusijah simpozija: o biodiverziteti, o vodi in energetskem prehodu. Ker so podnebne spremembe medgeneracijski izziv, je bila še en vrednota tega simpozija ta, da smo vzpostavili generacijski lok in k razpravi povabili gibanje Mladi za podnebno pravičnost.

Z mislijo pobudnice tega simpozija prof. dr. Tamare Lah Turnšek: “Znanstveniki čutimo dolžnost, da predlagamo rešitve!,” vas iskreno vabimo k branju, deljenju in širjenju Okoljskega manifesta. Hkrati pa vas vabimo, da tudi v vaših okoljih spodbujate dialog in iskanje rešitev, četudi majhnih korakov, povezanih s prilagajanjem in preprečevanjem podnebnih sprememb.

Knjigo z izvlečki predavanj in okroglih miz
o možnih rešitvah izumiranja vrst, posegih v vode in razogljičenju energetskega sektorja v Sloveniji in je na voljo kot brezplačna elektronska knjiga na spletni strani NIB si lahko pogledate TUKAJ.