17 apr
Seminar: Toksično delovanje nanodelcev. NIB je ena redkih ustanov v Sloveniji, ki se ukvarja z vprašanjem varnosti nanodelcev.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Na Nacionalnem inštitutu za biologijo, je 17. aprila 2009, potekalo predavanje mlade raziskovalke Jane Petković, iz Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka, ki ga vodi doc. dr. Metka Filipič, z naslovom »Toksično delovanje nanodelcev«.

Nanotehnologija je multidisciplinarno področje uporabe nanodelcev (< 100 nm) na različnih področjih industrije, medicine in drugod, ki se še zlasti v zadnjem desetletju izredno hitro razvija. Fizikalno kemijske lastnosti nanodelcev se močno razlikujejo od lastnosti večjih delcev enake kemijske zgradbe. Zaradi teh lastnosti imajo nanodelci številne prednosti pred uporabo enakih delcev večjih velikosti. Kljub številnim pozitivnim lastnostim, ki jih uporaba nanodelcev prinaša, pa se vse pogosteje pojavlja vprašanje varnosti nanodelcev in njihovega potencialnega vpliva na naše zdravje ter okolje.  Raziskave toksičnosti posameznih nanodelcev so že vzbudile pozornost in zaskrbljenost tako strokovne, kot širše javnosti, vendar za sedaj še ni dovolj podatkov na osnovi katerih bi lahko sklepali kolikšno grožnjo predstavljajo za živa bitja in okolje.  

V naši raziskavi smo proučevali toksično delovanje nanodelcev titanovega dioksida (TiO2). Le-ti so eni izmed najpogosteje uporabljanih nanodelcev. Zaradi nizke toksičnosti TiO2 se njihova uporaba vse bolj uveljavlja v kozmetiki, papirni industriji, industriji plastičnih mas in barvil.  Vendar pa so nekatere novejše raziskave pokazale, da TiO2, če je v obliki nanodelcev lahko povzroča vnetja in poškodbe pljuč ter morda tudi poškodbe DNA in torej lahko pri izpostavljenih ljudeh povzroči škodljive posledice.  

Uporabili smo dva testna modela, človeške jetrne celice HepG2 in zarodke rib cebric (Danio rerio). Naši dosedanji rezultati so pokazali, da v testnem modelu s celicami HepG2 nanodelci TiO2 niso toksični in ne povzročajo neposrednih poškodb DNA. Vendar, pa so v celicah povzročili tvorbo reaktivnih kisikovih zvrsti, ki so posredno povzročile nastanek oksidativnih poškodb DNA ter zgodnjo apoptozo. V testnem modelu z zarodki rib cebric nanodelci TiO2 niso povzročili akutnih in subakutnih toksičnih učinkov, vendar pa so že pri nizkih koncentracijah povzročili poškodbe DNA.

Naši rezultati prestavljajo dobro osnovo za nadaljnje raziskave toksičnosti TiO2  in drugih nanodelcev, kot tudi za razvoj novih eksperimentalnih modelov, ki bodo primerni za raziskave toksikoloških lastnosti nanodelcev.


Odmevi na predavanje v medijih: Delo, Priloga Znanost, 30. April 2009