09 maj
Nova znanstvena monografija "Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Nova znanstvena monografija "Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji"
Izšla je znanstvena monografija  razvoja ribištva v Sloveniji, ki so jo napisali Alex Mavrič, Štefan Bojnec in Andreja Ramšak. Avtorji so raziskovali različne vidike in segmente trga rib v Sloveniji od ribolova do sledljivosti na trgu rib.

Predstavljeni so rezultati intervjujev, ki so dali vpogled v vrsto težav in v možne rešitve, kot so jih predvideli različni deležniki, povezani s trgom rib. V zaključku raziskave so predstavljene ugotovitve o trgu rib, možne smeri in vplivi na razvoj trga rib. Glede na ugotovljene težave smo podali tudi predloge, ki bi lahko izboljšali stanje v ribištvu in na trgu rib v Sloveniji. Raziskava je prinesla nekaj pomembnih ugotovitev, kot so: slovenski potrošniki pojedo mnogo manj rib v primerjavi z ostalimi članicami Evropske unije, slabo so ozaveščeni o ribolovnih izdelkih in ozaveščanje je preveč kratkoročno usmerjeno, da bi dosegli spremembe. V vseh dejavnostih, povezanih s trgom rib, je potrebno zmanjšati vplive na okolje, kar bo pomagalo ohranjati ribolovne vire v naravnih vodah.

Rezultati opisani v monografiji so bili pridobljeni v okviru projekta Uporaba tehnologije DNA za ugotavljanje poneverb v ribiških proizvodih z vrednotenjem socio-ekonomskih vidikov (Zagotovimo si hrano za jutri CRP V1-1808, MKGP in ARRS). Izid monografije je finančno podprla ARRS na razpisu za sofinanciranje znanstvenih monografij v letu 2021, izdala pa Založba Univerze na Primorskem. Knjiga je dostopna na povezavi  https://doi.org/10.26493/978-961-293-114-8 .