24 maj
Dan očarljivih rastlin 27. 5. 2022

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

 


Dan očarljivih rastlin


Dan očarljivih rastlin je pridružen dogodek Noči raziskovalcev 2022


Po dveh letih premora bosta v drugi polovici maja očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj bodo okoli 18. maja, svetovnega dneva očarljivih rastlin, po vsem svetu zopet potekali dogodki, ki bodo ozaveščali o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. V Sloveniji bomo Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki je nastal v letu 2012 na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation), obeležili že desetič.

Nacionalni inštitut za biologijo se bo Dnevu očarljivih rastlin pridružil s štirimi delavnicami:

•    Kje so zapisane lastnosti rastlin?
Gen je osnovna materialna enota dedovanja, nosilec dedne lastnosti. Na molekularni ravni je gen del molekule DNK. Na delavnici boste lahko poskusili, kako osamiti rastlinsko DNK in kako določiti njeno količino. Spoznali pa boste tudi način, kako ugotoviti, ali rastlina vsebuje iskani gen in kako močno se le-ta izraža.

•    Rastline prevajajo vodo
Udeleženci delavnice bodo izvedeli, kako se po rastlinah pretaka voda. Če vodo obarvamo, to lahko vidimo celo s prostim očesom! Poleg tega pa bele cvetove ivanjščic lahko spremenimo v pisane.  

•    Kako dišijo rastline in kako žuželke?
Rastline proizvajajo številne hlapne substance, ki imajo različne vloge: privabljajo opraševalce, omogočajo komunikacijo z drugimi rastlinami, odganjajo rastlinojedce in druge škodljivce ali privabljajo naravne sovražnike škodljivcev. Na delavnici bomo predstavili različne rastlinske vonjave in kemijske strukture njihovih glavnih komponent ter jih poskusili iz rastlin izolirati. Predstavili bomo tudi kemijsko sorodne spojine, ki jih sicer proizvajajo žuželke, jih pa vseeno lahko proizvajamo tudi v rastlinah. Gre za žuželčje feromone, ki jih, kljub temu, da jim ljudje sploh ne zaznamo, lahko koristno uporabimo.

•    Pestrost opraševalcev
Spoznali boste, kako se med seboj razlikujejo različne skupine opraševalcev. To bomo pokazali z zbirko primerkov divjih opraševalcev, gnezdilnicami za divje čebele in slikovnim gradivom. Prisotni pa bodo imeli možnost ustvariti lastno gnezdilnico iz kartonskih cevk.
delavnica bo izvedena v okviru projekta Life Naturaviva
Osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin 2022 bo potekal v petek, 27. 5. 2022 v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana), kjer bodo rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek bo v organiziranih skupinah obiskalo približno 1000 osnovnošolcev iz cele Slovenije, od 13. do 17. ure pa ste vabljeni tudi individualni obiskovalci!

Udeležba na osrednjem dogodku Dneva očarljivih rastlin je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave po elektronski pošti na naslov marusa.pompe.novak@nib.si, tudi za individualne obiskovalce.


Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin