09 nov
Dr. Mona Oliveira prejela nagrado Alumni USP 2022 za prispevek na področju inovacij in podjetništva

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Dr. Mona Oliveira prejela nagrado Alumni USP 2022 za prispevek na področju inovacij in podjetništva


Mona Oliveira, prva prejemnica dvojnega doktorata med Univerzo v São Paulu in Mednarodno podiplomsko šolo Jožef Stefan v Ljubljani, je prejela nagrado Alumni USP 2022 za svoj prispevek k družbi na področju "inovacij in podjetništva".

Mona Oliveira je ustanoviteljica biotehnološkega zagonskega podjetja Biolinker, ki se osredotoča na odkrivanje, razvoj in proizvodnjo rekombinantnih proteinov. Podjetje je prejelo različne nagrade, med drugim nagrado Top500 startup na svetu na področju napredne tehnologije (Hello Tomorrow).

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek, nekdanja direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo in mentorica doktorskega študija, je povedala: "Čestitke Moni Oliveiri za današnjo zmago! Med doktorskim študijem je kot mlada raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za biologijo preučevala mikrookolje možganskega tumorja glioblastoma. Svojo doktorsko disertacijo o eni najbolj agresivnih vrst raka je zagovarjala v Sloveniji pred 11-člansko komisijo iz Brazilije in Slovenije. Veseli me, da je njeno delo pripeljalo tudi do takšnega priznanja."

Dr. Mona Oliveira, ki velja za eno od pionirk sintezne biologije v Latinski Ameriki, je vodila raziskovalne dejavnosti pri razvoju kompleta za sintezo proteinov brez uporabe živih celic, čemur je sledila proizvodnja in dobava antigenov SARS-CoV-2 v Braziliji na začetku pandemije. Platforma SynthEasy™ za sintezo beljakovin brez celic se uporablja za izražanje toksičnih ali težko izraženih beljakovin. Sodelovala je tudi pri odkrivanju in razvoju ključnih peptidov za novo terapijo s celicami T s himeričnim antigenskim receptorjem (Chimeric antigen receptor (CAR) T-cell therapy).
 
Dr. Mona Oliveira deluje tudi kot mentorica zagonskim podjetjem in predavateljica.

Univerza v São Paulu je 27. oktobra 2022 razglasila dobitnike nagrade Alumni USP.