26 jan
Costa Rica 2023 - Raziskovalna študentska odprava 2

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Costa Rica 2023

Raziskovalna študentska odprava 2

Piše: Marina Dermastia


Rdečeokica (žaba)

Rdečeokica.


Številni raziskovalci prihajajo na postajo v La Gambi preučevat orhidejske čebele (Euglossini). Doma so le v Južni in Srednji Ameriki. Zanje pa je značilna kovinsko bleščeča zelena, zlata ali modra barva.

V veliki meri je nepoznano njihovo obnašanje. Čeprav so dolgo mislili, da so orhidejske čebele samotarske, novejše študije kažejo, da pri njih najdemo različne oblike obnašanja, od samotarskega do preprostih oblik socialnega življenja. Prav zaradi teh variacij obnašanja, so orhidejske čebele še posebej zanimive  za raziskave prehodov od samotarskega do socialnega življenja.

Samci orhidejskih čebel imajo značilno spremenjen noge, s katerimi zbirajo in shranjujejo različne hlapne snovi določenih orhidej, ki jih oprašujejo. Te orhideje ne proizvajajo nektarja in jih nikoli ne obiskujejo samice orhidejskih čebel, saj le-te potrebujejo nektar in pelod za hrano za svoje potomce. Samci parfum poberejo s posebnimi ščetkami na prednjih nogah in ga nato utrejo na robove zadnjih nog. Parfum nato sprostijo na mestih, kjer poteka parjenje. Danes vemo, da ti parfumi ne delujejo kot feromoni za privabljanje samic, temveč na paritvenem mestu ostane le samec, ki je bil sposoben zbrati najbolj zapleteno mešanico vonjav. Posamezne sintetične spojine, ki jih znanstveniki uporabljajo za privabljanje samcev, smo uporabili tudi mi, da smo si nekatere orhidejske čebele lahko od blizu pogledali.