10 maj
Inovativno sodelovanje Pivovarne Bevog in Nacionalnega inštituta za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Inovativno sodelovanje Pivovarne Bevog in Nacionalnega inštituta za biologijo - kampanja »Izumrtje je za vedno« in donacija Nacionalnemu inštitutu za biologijo je namenjena ozaveščanju o izginjajočih živalskih vrstah. Donacija bo podprla naravovarstvene raziskave ogroženih travniških ekosistemov.V torek, 9. maja 2023 sta Pivovarna BEVOG in Nacionalni inštitut za biologijo predstavila zanimivo pobudo sodelovanja z akcijo ozaveščanja, ki temelji na opozarjanju izginjajočih živalskih vrst in donaciji, ki bo podprla raziskave ogroženih travniških ekosistemov. 


 
˝Ideja je opozoriti na izumiranje živalskih vrst. Vzroki za to so različni: spreminjanje ekosistemov, podnebne spremembe in spremembe pri lovu, ki velikokrat sploh ni več lov za hrano, temveč zgolj prestiž in užitek. Na to problematiko želimo opomniti s posebno serijo piv, ki je vedno omejena in se torej nikoli ne ponovi. Ko posameznega piva zmanjka, ga zmanjka za zmeraj. To simbolično ponazarja, kaj se zgodi z živalmi, ki so upodobljene na pločevinkah; ko izumrejo, jih ni več,« je kot ozadje za idejo o seriji grafik izginjajočih živalskih vrst na pločevinkah povedal Vasja Golar, lastnik in vodja Pivovarne BEVOG in dodal: »zato smo ta projekt poimenovali Izumrtje je za vedno (Extintion is forever)«.  

Dr. Meta Virant Doberlet, vodja Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov na Nacionalnem inštitutu za biologijo, je zato ob predstavitvi sodelovanja in razstavi grafik, ki bodo na izdelkih pivovarne Bevog ozaveščale ljudi,  širše predstavila problematiko. Poudarila je, da je človeški vpliv na celoten planet prevladujoč, in posledice, ki so že vidne, bodo zagotovo v mnogih primerih tudi nepovratne. Izpostavila je, da človeštvo trenutno doživlja dve veliki krizi, podnebno in biodiverzitetno ter dodala zaskrbljujoče dejstvo, da naj bi trenutno na leto izumrlo do 2000 vrst oz. 5 na dan, po najvišjih ocenah pa celo do 200 vrst na dan.
“V Sloveniji imamo srečo, da živimo na eni od vročih točk biotske pestrosti, kar je posledica raznolikega in kljub vsemu še vedno relativno ohranjenega okolja. Pri nas smo na našo biodiverziteto vsi zelo ponosni, vendar pa se hkrati mogoče premalo zavedamo, kako slabo jo pravzaprav poznamo ter kako slabo jo mnogokrat konec koncev tudi varujemo,” je povedala.

Dr. Davorin Tome, raziskovalec Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov in avtor številnih publikacij, tudi iz področja ozaveščanja, je nato predstavil nekaj izginjajočih živalskih vrst, ki bodo s strani ilustratorke Aleksandre Fekonja avtentično upodobljene na pločevnikah izdelkov Pivovarne Bevog. Predstavil je 8 različnih travniških ptic, med njimi tudi repaljščico, ki je že upodobljena na pločevinki. Predstavil je potovanje ptic, zakaj se ptice selijo, kaj jih ogroža ter na kakšen način bo ta donacija natančneje pomagala pri raziskavah NIB.  Poudaril je, da smo tudi ljudje del biodiverzitete, zato imamo posebno odgovornost do narave, da jo zaščitimo tudi tako, da ohranjamo njihovo življenjsko okolje. 


Na NIB si obetajo, da bo inovativni pristop Pivovarne Bevog in sporočilo projekta spodbudil vse k zavedanju o ranljivosti narave okrog nas ter k temu, da se vsi po svojih močeh potrudimo pri reševanju biodiverzitetne krize.

   
Foto: M. Bedjanič