14 sep
Pridneni morski vročinski val

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Pridneni morski vročinski val



Spričo segrevanja ozračja v zadnjih desetletjih, smo vse pogosteje priča govoru o vročinskih valovih. Vročinske valove so mnogi izkusili tudi letos, saj temperature zraka podirajo rekorde vsepovsod po svetu. Kadar se prekomerno segreje tudi morje, govorimo o morskih vročinskih valovih. Te se pogosto omenja v povezavi z bledenjem koral in propadanjem koralnih grebenov. Pregrevanje površine morja spremljamo s pomočjo satelitov, ki dnevno merijo temperaturo površine morja v vseh svetovnih oceanih, in ti kažejo, da so tudi morski vročinski valovi iz leta v leto pogostejši.

Zadnje dni pa smo v našem morju priča še bolj nenavadnemu, bolj prikritemu in za morski živelj bolj nevarnemu pojavu. Meritve pod bojo Vida (https://www.nib.si/mbp/sl/oceanografski-podatki/buoy-2) namreč kažejo, da se močno pregreva voda pri dnu (globina 22 m), med tem ko so temperature na površini bolj zmerne (čeprav višje od povprečja).

Grafa (slika 1 in slika 2) prikazujeta izmerjeno dnevno temperaturo (rdeča črta) in povprečno dnevno temperaturo za to obdobje (modra črta). Črne prekinjene črte prikazujejo meje vrednosti različnih kategorij morskih vročinskih valov. Kadar temperatura vztraja znotraj ene kategorije vsaj pet dni, dogodek poimenujemo vročinski val. Na grafu temperature pri dnu (slika 1), je lepo vidno, da smo v Tržaškem zalivu že mesec dni priča vročinskemu valu II. in celo III. kategorije (od štirih), kar je primerljivo z razvpito vročim poletjem leta 2003. Le da v tem primeru niso na udaru ljudje in kopenski organizmi, pač pa organizmi, ki živijo na dnu morja.  Slednji so pogosto pritrjeni ali slabo gibljivi in se ne morejo umakniti drugam, kjer so morda temperature bolj znosne. O nekih drastičnih posledicah za te organizme spričo trenutnega vročinskega vala trenutno še ne moremo govoriti, saj se ti trenutno še ne kažejo in bodo lahko vidni šele v prihodnje .

Letošnji vročinski val je daleč najmočnejši v obdobju od leta 2002, ko smo na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo pričeli s kontinuiranimi meritvami pridnene temperature (zadnja slika). Prav tako smo podri rekord in izmerili najvišjo pridneno temperaturo do sedaj – 24.56°C. Tovrstnega rekorda se žal ne moremo veseliti.