13 nov
Sporočilo za javnost: "BTS-NIB je Evropska komisija prepoznala kot vzorčni projekt, ki predstavlja vrhunsko znanstveno infrastrukturo, ki bo Nacionalnemu inštitutu za biologijo omogočila pospeše

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni




Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB) je Evropska komisija prepoznala kot vzorčni projekt, ki predstavlja vrhunsko znanstveno infrastrukturo, ki bo Nacionalnemu inštitutu za biologijo omogočila pospešek v razvoju doma in v regiji.  

Ljubljana, 10. november 2023 – Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) je BTS-NIB uradno prepoznalo kot enega od izstopajočih projektov Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Zaradi tega prestižnega priznanja je bil BTS-NIB izbran za predstavitev med aktualnim obiskom delegacije Evropske komisije v Sloveniji.  

Delegacijo DG Regio, ki jo je v koordinaciji MKRR pod okriljem g. Matjaža Dragarja, namestnika generalnega direktorja Direktorata za kohezijo, vodil dr. Thomas Bickl, svetovalec za politike v Evropskem parlamentu, je sprejela prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo. Vodilni raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo in projektna skupina, ki je vodila to pomembno nacionalno naložbo v znanstveno infrastrukturo in tehnično zelo zahtevno gradnjo, pa so delegaciji DG REGIO predstavili BTS-NIB. Petčlanski delegaciji DG REGIO so se pridružili strokovnjaki MKRR ter Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije (MVZI). 

Po predstavitvi BTS-NIB so si gostje ogledali nove prostore Inštituta, kjer so vodje oddelkov predstavili nove laboratorije in novo raziskovalno opremo ter pojasnili, kako nova vrhunska oprema, tehnologije in sodobna znanstvena infrastruktura pomaga NIB-u pri še bolj ambicioznih ter prebojnih prihodnjih znanstvenih dosežkih.

Ker želi DG REGIO podpreti in predstaviti uspešne projekte in zgodbe, pomembne za regije ter z učinkom na ravni EU, je začel s serijo video predstavitev z naslovom: »Zgodbe iz regij«. Projekt in predstavitve se osredotočajo na realizirane projekte in zgodbe, ki izkazujejo multiplikativne učinke projektov, financiranih iz EU. O obisku BTS-NIB bodo tudi pripravili enega izmed prispevkov – zgodbo o BTS-NIB – in tako ujeli aktualen vidik tega izjemnega dosežka ter poudarili njegov resnični vpliv na izboljšanje življenja ljudi in pozitivne učinke za skupnost ter regijo. Priznanje in izbor BTS-NIB za vzorčni projekt kažeta na to, da je Evropske komisija močno zavezana k podpiranju tistih pobud, ki ustvarjajo pomembne spremembe tako za regijo kot državljane Evrope.

O DG REGIO:

Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) je oddelek Evropske komisije, ki je odgovoren za upravljanje regionalne in urbane politike Evropske unije. Cilj DG REGIO je zagotoviti, da imajo naložbe v okviru programa kohezijske politike dejanski vpliv na življenje ljudi, saj spodbujajo gospodarsko rast, socialno vključenost in trajnostni razvoj po vsej Evropi.

O BTS-NIB:

Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB) predstavlja izjemno pomembno raziskovalno infrastrukturo, ki bo zagotovo pomenila pomemben mejnik v razvoju NIB in vseh ved o živem v Sloveniji. Investicija skupaj obsega pribl. 36 mio EUR, viri pa so evropska kohezijska sredstva (80 %) in slovenski državni proračun (20 %). Gradnja tega tehnološko izjemno zahtevnega objekta je potekala zelo intenzivno, saj se je začela v juliju 2021, končala pa se bo konec novembra 2023. Izvajalec gradbenih, obrtniških in instalacijskih del je Kolektor Koling, d. o. o., nadzornik gradnje podjetje Elea iC, d. d., idejna rešitev za objekt pa je delo arhitekturnega studia Styria Arhitektura, d. o. o.     

 

Fotografije:

  • FOTO 1, 2 in 3: Predstavniki Evropske komisije, Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj in Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenij ter vodstvo Nacionalnega inštituta za biologijo.
  • FOTO 4 (od leve proti desni): Predstavniki Evropske komisije: Denisa Tanese, dr. Thomas Bickl, Gašper Kavšek, Andreja Rast, Martina Repnik.