22 jan
Uspešna odkritja raziskave o Mikrobnem Biofilmu v Reaktorju TRIGA

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Prof. dr. Luka Snoj, dr. Anže Jazbec z Odseka za reaktorsko fiziko, prof. dr. Sonja Lojen, dr. Arne Bratkič z Odseka za znanosti o okolju (Institut "Jožef Stefan"), prof. dr. Rok Kostanjšek, doc. dr. Tinkara Tinta (Nacionalni inštitut za biologijo) ter dr. Nataša Toplak in Simon Koren (podjetje Omega d.o.o.) so objavili članek v ugledni reviji International Journal of Radiation Biology.

Po dolgih letih raziskav so odkrili vzroke za nastanek mikrobnega biofilma v zadrževalnem tanku jedrskega reaktorja TRIGA.


Operaterji reaktorja so se dolgo časa spopadali s problemom čiščenja biofilma, vendar so šele zdaj, s temeljito raziskavo, razjasnili njegovo sestavo.

Ključna odkritja:
  1. Raziskava je identificirala doslej nepoznano aglomeracijo bakterijskih celic po nevtronskem obsevanju.
  2. Članek opisuje bakterijske rodove, ki sodelujejo pri nastanku biofilma, in časovne spremembe v vrstni sestavi.
  3. Spremembe v sestavi so povezane z bližino reaktorske sredice in variabilnimi vrstami ionizirajočega sevanja.


Po teh pomembnih spoznanjih so uspešno rešili problem z biofilmom na reaktorju TRIGA na Institutu "Jožef Stefan". Raziskava tako odpira nova vrata v razumevanje mikrobnih procesov v jedrskih reaktorjih.

Za več podrobnosti preberite celoten članek v International Journal of Radiation Biology: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09553002.2023.2258206