01 feb
Unikatno umetniško delo študentov UL ALUO v avli Biotehnološkega stičišča NIB

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

1. februarja 2024 je na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) potekalo odprtje umetniškega dela z naslovom CELLULAE #EDE941 na steni avle Biotehniškega stičišča BTS-NIB, ki so ga po javnem naročilu izdelali študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO).

Gre za največji umetniški tržni projekt UL ALUO doslej. Skladno z javnim naročilom »Izdelava umetniškega dela v avli novega objekta BTS NIB« je UL ALUO kot vodilni partner, v sodelovanju z družbo RPS d.o.o., prevzel idejno zasnovo, izvedbeni načrt ter izdelavo in pritrditev unikatnega umetniškega dela.

Prostorska instalacija CELLULAE #EDE941, sistem modularnih leč, ki prekriva abstraktne motive narave, z gibanjem gledalca po prostoru doseže efekt animiranega prizora. Izbor lentikularne tehnologije, izdelane z uporabo materiala epoxy, sloni na želji po simulaciji živosti in premikanja narave, znanosti ter biologije.

Celico, ki v biološkem smislu predstavlja osnovno gradbeno in funkcionalno enoto vseh živih organizmov, so avtorice in avtorji na ravni vizualnega izenačili s pikslom, osnovnim gradnikom slike. Iz predloženih vizualnih materialov s strani inštituta so sestavili nove abstraktne tvorbe in vzorce, ki temeljijo na motivih, s katerimi se raziskovalci srečujejo na dnevni ravni. Kot so avtorji zapisali o svojem delu: »Živa stena odraža odnose med živim in neživim. Gledalčev premik jo oživi in ponudi edinstveno videnje, ki ga ustvari sam. Abstraktne oblike motiva, ki jih ustvarja živ piksel, plešejo s celico in organizmom, ustvarjajo znanstveno-umetniško sintezo. Virtualna razgradnja omogoča poglobljen pogled v neznano, napaka odstira perspektivo.«

Na dogodku sta zbrane najprej pozdravila prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB, in prof. Boštjan Botas Kenda, pobudnik projekta s strani UL ALUO in eden od mentorjev. Nato pa so avtorice in avtorji, magistrski študentke in študenti Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, spregovorili o celotnem ustvarjalnem procesu, od prvih idejnih zasnov na podlagi spoznavanja NIB do izdelave in postavitve CELLULAE #EDE941 v sodelovanju z RPS d.o.o.

  • Avtorice in avtorji umetniškega dela: Nia Gombač, Strahinja Jovanović, Tine Lisjak, Hana Podvršič, Eva Popit
  • Mentorji: prof. Boštjan Botas Kenda, izr. prof. Peter Koštrun, izr. prof. Rok Kuhar, doc. Matej Stupica (vsi UL ALUO)
  • Izvedba: Brane Filipič, RPS d.o.o.
  • Vodja projekta: Mateja Vidrajz, UL ALUO
  • Fotografije: Žiga Gorišek, UL ALUO