24 maj
Danes, 24. 5. 2024, v okolici NIB-a na Dnevu očarljivih rastlin prižigamo iskrice radovednosti

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Več kot 1200 osnovnošolcev iz celotne Slovenije na Dnevu očarljivih rastlin v okolici NIB-a spoznava rastline, njihovo raznolikost in pomen za življenje.

Ljubljana, 24. maj. 2024 – Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) na Dnevu očarljivih rastlin danes na 36 različnih delavnicah najbolj priznanih slovenskih inštitutov, univerz, zavodov, šol, muzejev in društev gosti več kot 1200 osnovnošolskih otrok.


V drugi polovici maja sta očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj okoli 18. maja, svetovnega dneva očarljivih rastlin, na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) po vsem svetu potekajo dogodki, ki ozaveščajo o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. Letos poteka več kot 500 dogodkov v 64 državah. V Sloveniji dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day) obeležujemo že 11. leto.


Osrednji dogodek v Sloveniji, Dan očarljivih rastlin 2024, poteka danes, 24.5.2024, od 9. do 17. ure v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana). Dogodek je brezplačen. V organiziranih skupinah ga bo obiskalo več kot 1200 osnovnošolcev iz celotne Slovenije, od 13. do 17. ure pa ga bodo obiskali tudi individualni obiskovalci.


Raznolikost in pomen rastlin letos otroci odkrivajo na 36 različnih stojnicah, ki so zasnovane kot praktične delavnice. Delavnice izvajajo znanstveniki, univerzitetni profesorji, študenti, dijaki in drugi sodelavci uglednih slovenskih organizacij: Nacionalni inštitut za biologijo, Gozdarski inštitut Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Zavod za gozdove Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Mednarodni grafični likovni center, Zeleni lab Center Rog, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Gimnazija Bežigrad, Botanično društvo Slovenije, Društvo študentov biologije, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, Triglavski narodni park, Notranjski regijski park in Društvo za podvodne dejavnosti Bled.


Nacionalni inštitut za biologijo
se letošnjemu Dnevu očarljivih rastlin pridružuje s 4 delavnicami. Na teh delavnicah otroci pridobivajo vpogled v svet opraševalcev rastlin in v delovanje rastlin, skozi mikroskop pokukajo v celični nivo rastlin in si ogledajo zelo povečan model celice:

  • ·         Vpogled v očarljivi svet odnosov med rastlinami in mikroorganizmi

    Razumevanje odnosov med mikroorganizmi in rastlinami je ključno pri vzpostavljanju novih, okolju prijaznih sistemov za zaščito rastlin. Otroci spoznavajo posebno skupino mikroorganizmov, ki jo preučujemo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Gre za endofite, ki jih lahko uporabimo kot naravno zaščito rastlin pred stresnimi dejavniki. Otroci občudujejo pestrost mikroorganizmov, ki (so)bivajo v rastlinah in se preizkušajo v izolaciji DNA. Poleg tega pa na praktičnem primeru spoznavajo tudi pestrost komunikacije med rastlinami in mikroorganizmi.

    Delavnica je izvedena v okviru ARIS projektov J4-3089 in N4-0199
  • ·         Rastline in voda

    Skozi različne zabavne in poučne dejavnosti otroci spoznavajo, kako se po rastlinah pretaka voda in kakšno vlogo ima pri njihovi rasti. S pomočjo barvnega črnila spremljajo pot vode po rastlini ter opazujejo, kako se cvetovi obarvajo. Spoznavajo tudi rastline in alge, ki rastejo v vodi in njihove prilagoditve na tovrstno življenje ter pomen za vodni ekosistem.
  • ·         Rastlinske baterije

    Na Zemlji poznamo veliko različnih načinov pridobivanja električne energije, vendar zagotovo niste vedeli, da lahko električno energijo pridobivamo tudi iz rastlin. Skupaj z otroki spoznavamo nekaj osnovnih pojmov povezanih z električno energijo in njihovo povezanost z rastlinami. Otroci nam na delavnici tudi pomagajo sestaviti rastlinske baterije.
  • ·         Opraševalci

    Na tej stojnici predstavljamo biodiverziteto divjih opraševalcev v Sloveniji, predvsem čmrljev in čebel samotark. Poudarjamo pomembnost ohranjanja cvetočih površin in travnikov ter pomen divjih opraševalcev za kmetijstvo in sadjarstvo. Na stojnici otrokom predstavljamo tudi načine, kako lahko divje opraševalce privabijo tudi na domač vrt.


Program delavnic vseh sodelujočih organizacij je na voljo tukaj.


Rastline vsem živim bitjem na svetu zagotavljajo kisik in so vir hrane, saj so edina bitja na svetu, ki so sposobna sončno energijo pretvoriti v kemijsko energijo energetsko bogatih organskih molekul. Rastline so pomembne za ohranjanje habitatov in ekosistemov. Ljudje uporabljamo rastline tudi za surovine, kot so les, papir, bombaž in druge rastlinske materiale, ki se uporabljajo v gradbeništvu, izdelavi oblačil in drugih industrijskih dejavnostih. Rastline vsebujejo tudi številne aktivne spojine, ki imajo zdravilne lastnosti in se uporabljajo v farmaciji. Zato je ta dogodek izjemnega pomena, saj otroke popelje v še nepoznana vesolja vsakdanjih rastlin.

 

Galerija fotografij: Dan očarljivih rastlin 2024

Vabljeni tudi k ogledu utrinkov iz preteklih let.


Dan očarljivih rastlin koordinirajo