05 jun
Odkrivanje in proučevanje cianobakterij v slovenskih vodah je zelo pomembno za širšo javnost

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

 

Včeraj, 4. 6. 2024, je na Nacionalnem inštitutu za biologijo potekala prva interaktivna razstava o cianobakterijah v Sloveniji.


Obiskovalci so spoznali bogat mikroskopski svet, ki se skriva pod vodno gladino, v katerem posebno vlogo igrajo mikroskopske alge in cianobakterije:

  • CIANOBAKTERIJE v fotografiji in pod mikroskopom; mikroskopiranje živih celic.
  • CIANOBAKTERJSKI STRUPI, kjer so lahko opazovali steklene bučke, v katerih gojimo cianobakterije.
  • STANJE V SLOVENIJI, kjer so izvedeli nekaj rezultatov naših analiz iz preteklih let in klikali po interaktivnem zemljevidu Slovenije.
  • CIANOBAKTERIJE S PTIČJE PERSPEKTIVE, kjer smo orisali osnove zasledovanja cianobakterij iz zraka.
  • VZORČENJE CIANOBAKTERIJ, kjer so si boste ogledali našo terensko opremo in sami izmerili prosojnost vode.



Odkrivanje in proučevanje cianobakterij v slovenskih vodah je zelo pomembno za širšo javnost. Na površini jezera se lahko tvori gosta plast zelene, rjave ali rdečkaste barve, ki negativno vpliva na ekosistem in živali ter človeka v, na in ob vodi. Gošča omejuje prehajanje svetlobe v globlje plasti vode in vodi v pomanjkanje kisika. Številni vodni organizmi lahko zaradi tega poginejo. Poleg tega pa lahko nekatere cianobakterije proizvajajo tudi strupene snovi – cianotoksine, ki se sproščajo v vodo.

Pri odkrivanju strupenih cianobakterij nam lahko pomagate prav vsi prebivalci Slovenije, tako da na www.ciano.si prispevate fotografijo cianobakterij, ki jih srečate v izvirih, rekah, jezerih, zadrževalnikih ali ribnikih. 


Spremljate nas lahko tudi na družbenih omrežjih;