09 mar
Ostanki zdravilnih učinkovin v okolju

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
09.03.2007 ob 14:30, Biološko središče, Predavalnica 3,  dr. Ester Heat: Ostanki zdravilnih učinkovin v okolju

Zdravilne učinkovine spadajo v skupino t.i. novih organskih onesnažil (»New Emerging Contaminants«), katerih potencialni vplivi na okolje še niso raziskani. Povzetek glavnih značilnosti zdravil (SmPC-Summary of Product Characteristics) za uporabo v humani medicini, ki je temeljna listina potrebna za pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom, opredeljuje samo nevarnosti in tveganja za ciljno populacijo, človeka, ne pa tudi nevarnosti tveganja zaradi prisotnosti zdravil, njihovih metabolitov in razpadnih produktov v okolju, ter potencialne strupenosti njihovih kombinacij (sinergizem).

Zdravilne učinkovine postanejo po vstopu v okolje onesnažila. V zadnjem času so postale predmet številnih raziskav, čemur je med drugim botroval tudi skokovit razvoj separacijskih in analiznih tehnik. V okolje vstopajo v relativno majhnih količinah, vendar nepretrgano, zato je okolje trajno izpostavljeno nizkim koncentracijam teh spojin. Ostankov zdravilnih učinkovin ne najdemo le v odpadnih, ampak tudi v površinskih in pitnih vodah, kar predstavlja potencialno nevarnost za okolje in človekovo zdravje. Zaradi možnosti bioakumulacije v prehranjevalni verigi in možne kronične toksičnosti učinkovin oziroma njihovih kombinacij, je razumevanje njihovega delovanja v okolju izredno pomembno.

Predstavitev obravnava skupine zdravilnih učinkovin, ki postajajo pereč problem v okolju, pregled glavnih virov tovrstnega onesnaženja, njihovo delovanje v okolju ter rezultate tovrstnih raziskav v Sloveniji.