22 sep
Alpski teden 2004: Alpe bodoče generacije - od napovedi do dejanj

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Program in on-line prijave:

http://www.alpweek.org

V skladu s tradicijo Alpskega Foruma (1994 - 2002), se bo Alpski teden v letu 2004 dotaknil vprašanja Alp, tokrat na temo Alpe bodoče generacije. Na šestih plenarnih zasedanjih bodo obravnavane različne vsebine (narava, okolje, gospodarstvo in družba) in sicer z vidika:

  • znanstvenih analiz (napovedi in trendi);
  • družbenih vidikov in pričakovanj v zvezi s prihodnostjo Alp in
  • uvajanja nujnih ukrepov v smislu trajnostnega razvoja.

Vsa plenarna zasedanja bodo prevajana v vse uradne jezike alpskega prostora in angleščino.

Na sestanku bodo predstavljeni raziskovalni in uporabniški projekti, ki so se zaključili ali še potekajo. Rezultati raziskav bodo obravnavani v petih sklopih, namenjenih predstavitvam projektov, in v petih delavnicah. 25. septembra bo organiziranih šest tematskih izletov, kjer bodo udeleženci spoznali posebnosti slovenskega dela Alp.

Korak v prihodnost


Alpski teden 2004 je korak v prihodnost. Tokrat bodo sestanek organizirale štiri mednarodne organizacije, ki intenzivno delujejo v alpskem prostoru. Organizacije so se združile s ciljem, da skupaj organizirajo nov tip mednarodne konference, ki se sedaj imenuje Alpski teden. Pri organizaciji sestanka tako sodelujejo: CIPRA - Društvo za varstvo Alp, Omrežje občin - Povezanost v Alpah, Mreža zavarovanih območij v Alpah in ISCAR - Mednarodni znanstveni svet za raziskave v Alpah. Vsaka od teh organizacij ima svojega predstavnika tudi v Sloveniji: CIPRA Slovenija, Omrežje občin - Kranjska Gora, Triglavski narodni park ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Vse omenjene organizacije bodo imele poleg skupnega srečanja v Kranjski Gori tudi ločene dejavnosti; bodisi letno srečanje organizacije oz. srečanje vodstva bodisi bodo organizirale delavnice.

Srečanje v Kranjski Gori je namenjeno druženju znanstvenikov, predstavnikov nevladnih organizacij, zaščitenih območij, občin in drugih javnosti (uradnikov, upravljalcev in zasebnikov), da spregovore o strategiji in iskanju rešitev za trajnostni razvoj v Alpah.

Kontaktna oseba:
dr. Anton Brancelj
Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana
Tel.: 01 423 33 88 - int 347
e-mail: anton.brancelj@nib.si