25 maj
Vabljeni na odkritje informacijske table pred jamo Velika Pasica na Gornjem Igu

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Vabljeni na odkritje informacijske table, ki bo 26. maja, ob 13. uri, pred jamo Velika Pasica na Gornjem Igu.

Raziskovalci in strokovni sodelavci Oddelka za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo, so pod vodstvom vodje oddelka, prof. dr. Antona Branclja, v jamo Velika Pasica na Gornjem Igu že leta 2006 postavili instrumente, s katerimi merijo ekološke razmere v jami in obnašanje vodne favne.

Merilno mesto v jami spada med trenutno najbolje opremljene laboratorije na svetu za spremljanje jamske ekologije oz. hidrologije.  Da pa skrivnosti lepot jame ne bi poznali le naši raziskovalci, so raziskovalci NIB  v sodelovanju z občino Ig pripravili informativno tablo, ki bo tudi mimoidoče obvestila o značilnostih jame, s fotografijami pa bodo predstavljene tudi najpogostejše in značilne živali, ki živijo v jami.

Vljudno vas vabimo, da se jim pridružite na odkritju informacijske table, ki bo 26. maja, ob 13. uri, pred jamo Velika Pasica na Gornjem Igu. Življenje v jami bo predstavil prof. dr. Anton Brancelj, dogodka pa se bo udeležil tudi župan občine Ig, gospod Janez Cimperman. Srečanje bo potekalo ob hrani in pijači v družbi aktiva kmečkih žena in domačinov Gornjega Iga, ki se bodo dogodka tudi udeležili.

Po zagotovilih vodje projekta – prof. Branclja, bodo za vse, ki ste bolj avanturistično razpoloženi in imate ustrezno opremo (čelada, svetilka, pohodniški čevlji in obleka), organizirali strokovno vodeni ogled jame. Ogledi bodo organizirani največ za pet ljudi na enkrat. Jama je namreč majhna, vhod vanjo zelo nizek, v jami pa je tudi veliko instrumentov.

Vljudno vabljeni!

Vabilo za novinarje