08 jun
Praznovanje svetovnega dneva oceanov na NIB bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom gospe Barbare Miklič Türk

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Republika Slovenija ima malo morja, vendar je njen razvoj v veliki meri vezan na obmorsko lego. Morje nas povezuje s svetom in nam širi obzorja. Zaradi naravnih in kulturnih vrednot je to bogat in občutljiv, obenem pa z različnimi dejavnostmi obremenjen prostor. Nacionalni inštitut za biologijo se pridružuje številnim organizacijam, ki bodo obeležile 8. junij kot Svetovni dan oceanov

Oceani imajo odločilno vlogo pri ohranjanju življenaja na Zemlji in so ključni dejavnik klimatskih sprememb. Vendar se lista neželenih sprememb v okolju povečuje. Letošnja osrednja tema je "Naši oceani, naša odgovornost" ter "En ocean, eno podnebje, ena prihodnost". Obeležitev tega dne ima en sam namen - vplivati na dejanja vsakega posameznika, da postanemo odgovorni prebivalci Modrega planeta.

Nacionalni inštitut za biologijo vabi na dogodek v počastitev Svetovnega dneva oceanov, ki bo potekal dne 8. junija 2009, od 12.00 do 14.00 ure. Nacionalni inštitut za biologijo, ki že skoraj 50 let skrbi za razvoj vrhunske znanosti in znanstvenikov na področju ved o življenju, se programu za obeleženje Svetovnega dneva oceanov pridružuje s kratkim strokovnim srečanjem in z razstavo naravoslovne fotografije sodelavcev dr. Valentine Turk in Tihomirja Makovca "O morju in soli", ki bo potekal 8. junija 2009, ob 13.00 uri, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani.

Vabilu direktorice NIB, prof. dr. Tamare Lah Turnšek , se je odzvala tudi gospa Barbara Miklič Türk, žena predsednika dr. Danila Türka, ki je NIB obiskal ob Dnevu voda.

Razstava fotografij, ki jo bo otvorila  gospa Barbara Miklič Türk, predstavlja pestrost okolja od sredine Piranskega zaliva do edinstvenega sveta Sečoveljskih solin, solinskih bazenov, kristalov soli in "petole", posebne vrste biosedimenta. Fotografije nas popeljejo tudi v čudoviti in skrivnostni mikroskopski svet "petole", ki omogoča poseben način pridelave soli v Sečoveljskih solinah. 

Dogodek bosta v uvodnem delu obogatili tudi strokovni predavanji naših sodelavk, prof. dr. Alenke Malej in doc. dr. Valentine Turk, ki že nekaj let sodelujeta pri izvajanju projektov in aktivnosti v okviru Unesca.

Vabimo vas, da se dogodka udeležite in si razstavo tudi sami ogledate.

Istočasno bo potekala predstavitev dejavnosti Morske biološke postaje (MBP) v Piranu, Fornače 41. Ob 11.00 uri bo organizirano predavanje v slovenskem in ob 12.00 uri v italijanskem jeziku, nato pa bodo sledili vodeni ogledi po stavbi do 15.00 ure.

Številne mednarodne aktivnosti si lahko ogledate na spletnih straneh:


Vabljeni tudi k ogledu portala za otroke IOI Kids in Videogalerije s kratkim dokumentarnim filmom Ali morje še vedno diha?

Vabilo
Zloženka prva stran
Zloženka znotraj

 

Sponzorji:

 

Partnerji dogodka: