19 jun
Veleposlanice so obiskale Nacionalni inštitut za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Direktorica NIB, prof. dr. Tamara Lah Turnšek, je kot dolgoletna predsednica Komisije za uveljavitev žensk v znanosti pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, na Nacionalni inštitut za biologijo povabila veleposlanice, ki delujejo v Sloveniji.

Vabilu so se odzvale veleposlanica Kraljevine Danske - Njena ekscelenca gospa Anita Hugau, veleposlanica Romunije - Njena ekscelenca gospa Dana Manuela Constantinescu, veleposlanica Republike Turčije - Njena ekscelenca gospa Ayse Sezgin, veleposlanica Federativne republike Brazilije - Njena ekscelenca gospa Débora Vainer Barenboim, namesto veleposlanice Kraljevine Norveške - Njene ekscelence gospe Guro Katharine Helwig Vikor, pa se je srečanja udeležil njen namestnik gospod Rumar Jensen.

Gostje so si pod pokroviteljstvom direktorice, prof. dr. Tamare Lah Turnšek in vodstvom prof. dr. Vlada Malačiča, vodje Morske biološke postaje v Piranu ogledali omenjeno stavbo in delo v laboratorijih. Morska biološka postaja je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto, hkrati pa ima odločilno vlogo za proučevanje življenja in fizikalnih pojavov v celotnem Jadranskem morju. Raziskovalci MBP so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije ter se vključujejo v številne mednarodne organizacije, ki skrbijo za zdravje naših oceanov – kot so Medvladna oceanografska komisija Unesca, Mednarodni oceanografski center ipd. Skupaj z vodstvom Nacionalnega inštituta za biologijo in sodelavci ostalih enot posvečajo posebno pozornost tudi skrbi za ekologijo Piranskega zaliva in njegovega ozadja. Republika Slovenija ima malo morja, vendar je njen razvoj v veliki meri vezan na obmorsko lego. Zaradi naravnih in kulturnih vrednot je to bogat in občutljiv, obenem pa z različnimi dejavnostmi obremenjen prostor, ki ga moramo ohraniti.

Da bi se o lepotah slovenskega morja in Piranskega zaliva gostje tudi sami prepričali, so v drugem delu srečanja opravili kratek izlet z ladjo Sagita, s katero NIB opravlja raziskave na morju ter se odpeljali tudi do oceanografske boje Vida, ki tekoče meri podatke o vetru in tokovih ter jih pošilja na splet (www.mbss.org).

Srečanje je utrdilo prepričanje, da bo sodelovanje med raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo in državami, katerih predstavniki so nas obiskali, tudi v prihodnje obetavno tako v znanstvenem pogledu kakor tudi glede potencialnih gospodarskih partnerjev.

Fotografije