08 jul
NIB vabi na novinarsko konferenco za predstavitev Centra za matične celice

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Inovacije in razvojni projekti na področju biomedicine predstavljajo globalno eno od najvitalnejših gospodarskih in razvojnih usmeritev. Panoga, ki dnevno preseneča z novimi odkritji, ki rešujejo življenja, ustvarja tudi ogromen gospodarski potencial. V Sloveniji imamo vrhunske raziskovalce in visoko podjetniško kulturo. Vendar sta obe preveč razdrobljeni, da bi lahko konkurirali globalnemu razvojnemu tempu na tem področju.

Česar ne moremo razdrobljeni, pa lahko dosežemo povezani v trden razvojno in gospodarsko povezan konzorcij. Center za Matične celice (CMC), konzorcij desetih družb in raziskovalnih ter zdravstvenih institucij, ki ga sestavljajo Nacionalni inštitut za biologijo, Biotehnična in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Onkološki inštitut Ljubljane, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino ter podjetja Educell d.o.o., Bia d.o.o., BPK d.o.o., Labormed d.o.o., Pristop d.o.o. in TikhePharma d.o.o., bo v naslednjih letih v tem duhu inovacij in podjetništva razvil celovitejše pristope za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni na področju osebnostne medicine, kar mu bo omogočilo, da postane globalni igralec na trgu tehnologij visoke dodane vrednosti na področju biomedicine.

Vabimo vas na srečanje v sredo 8. julija 2009, ob 14.00 uri, v prostorih Nacionalnega inštituta za biologijo, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B5, kjer bi vam želeli predstaviti ključne razvojne in poslovne izzive na dejavnosti CMC, to je razvoj in uvajanje matičnih celic v klinično zdravljenje bolezni jeter, poškodbe kosti in hrustanca, autoimunskih bolezni in nekaterih vrst raka ter prizadevanje za ustanovitev sodobne opremljene Nacionalne banke za humane biološke vire.

Vaši sogovorniki bodo prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB; doc. dr. Miomir Knežević, vodja odseka za zbiranje in predelavo krvotvornih matičnih celic na ZTM, prof. dr. Peter Dovč, vodja oddelka Zootehnike na Biotehniški fakulteti, dr. Saša Puhar, vodja kontrolnega laboratorija in zagotavljanja kakovosti v podjetju Educell in dr. Mateja Urlep, direktorica podjetja TikhePharma.


Veselimo se srečanja z vami!

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek
Direktorica