09 jul
NIB je s partnerji ustanovil Center matičnih celic

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


V sredo, 8. Julija 2009, so člani Konzorcija Centra matičnih celic, ki ga tvori 11 raziskovalnih in gospodarskih institucij, predstavili ustanovitev in bodoče delovanje Centra matičnih celic (CMC). CMC združuje znanje na področju raziskav in na področju trženja, kar omogoča zahtevano inovativnost in omogoča potreben tržni preboj. V okviru konzorcija bodo v prihodnosti potekale raziskave, ki bodo osredotočene na razvoj in uvajanje mezenhimskih matičnih celic v klinično zdravljenje težje ozdravljivih bolezni na način osebnostnega zdravljenja. S tem želijo doseči učinkovitejše zdravljenje bolnikov in trajno ozdravljenje bolezni, kar omogoča znatne prihranke  zdravstvu.


Konzorcij CMC, ki ga tvorijo partnerji: Nacionalni inštitut za biologijo, Biotehnična in Medicinska fakulteta v Ljubljani, Onkološki inštitut Ljubljane, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino ter podjetja Bia d.o.o., BPK d.o.o.,  Educell d.o.o.,  Labormed d.o.o.,  Pristop d.o.o. in TikhePharma d.o.o. je vodilo načelo: »»Česar ne moremo razdrobljeni, pa lahko dosežemo povezani v trden razvojno in gospodarsko povezan konzorcij«. Slovenija se namreč ponaša z intelektualnim bogastvom vrhunskih raziskovalcev in podjetniške kulture, ki lahko skupaj izkoristi potencial inovacij in razvoja projektov na področju biomedicine, ki predstavlja globalno eno najvitalnejših gospodarskih in razvojnih usmeritev.  Slednje in  razvoj visoko konkurenčne gospodarske panoge, katere ključna podpora bo pridobivanje uporabnega novega znanja na področju biologije in klinične uporabe matičnih celic ter na področju identifikacije tumorskih označevalcev, so tudi glavni cilji konzorcija CMC, ki bo naslednjih letih razvil celovitejše pristope za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni na področju osebnostne medicine. Le to pa bodo dosegli s t.i. personaliziranim zdravljenjem, to je z individualno obravnavo bolnikov z namenom izkoreninjanja vzrokov bolezni in ne bolezenskih znakov.

V okviru konzorcija CMC bodo v prihodnosti potekale raziskave, ki bodo osredotočene na razvoj in uvajanje mezenhimskih matičnih celic v klinično zdravljenje težje ozdravljivih bolezni, kot so poškodb kosti in hrustanca ter neozdravljivih bolezni jeter, autoimunskih bolezni in nekaterih vrst raka. Rezultati delovanja CMC pa bodo vidni kot hitrejši prenos temeljnih raziskav v klinične študije, uvajanje nove paradigme v medicini - osebnostni pristop k diagnozi in terapiji, predvideno povišanje visoke dodane vrednosti v sektorju medicinskih tehnologij ter razvoj globalne farmacevtske industrije na področju biofarmacije (in posledično visoka stopnja zanimanja farmacevtskih podjetij za trženje novo razvitih produktov) ter tudi v samostojnosti in uveljavljenost CMC (in posledično Slovenije) na globalnem trgu.

V Konzorciju CMC so prepričani, da prav odprtost za povezovanje z novimi partnerji za kombinirane vrste zdravljenje na področju biofarmacije, (nano)materialov in okoljskih tehnologij predstavlja temelje trajnostnega obstoja in razvoja CMC. Matične celice so namreč novo upanje za neozdravljive bolnike, zaradi česar je pomemben razvoj panoge kot celote. Pri tem je še posebej pomembno shranjevanje virov bodočih načinov zdravljenj za novorojenčke in mladostnike, kar predstavlja najboljšo naložbo za zdravo prihodnost nove generacije.

Vabljeni k ogledu članka


Vabljeni k ogledu članka, ki sta ga pripravili sodelavki NIB-a prof. dr. Tamara Lah Turnšek in dr.  Helena Motaln ter dr. Nataša Levičar iz Hammersmith Hospital, Imperial College London, UK

MATIČNE CELICE - ZNANSTVENI, ZDRAVSTVENI IN PODJETNIŠKI IZZIV

 

Vabljeni k ogledu prosojnic s predavanja v Državnem zboru

Prosojnice s predavanja

 

Odmevi v javnosti

DELO – ZnanostČlanek z naslovom »Obetavne matične celice« je izšel v Delu dne 18.11.2009VEČER: Intervju s prof. Tamaro Lah Turnšek v članku z naslovom »Najboljši časi pri nas žal niso opazni«, 28 nov 2009


RTV Slovenija:

http://www.rtvslo.si/zdravje/maticne-celice-od-simptomov-k-vzrokom-bolezni/207130


Info TV:

http://www.infotv.si/?p=novica&id=3543


Siol.net:

http://www.siol.net/slovenija/znanost_in_okolje/2009/07/maticne_celice.aspx


Dnevnik:

http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042281951


Intervju s prof. dr. Tamaro Lah Turnšek na Radiu Aktual:

http://www.radioaktual.si/?mod=aktualno&action=viewOne&ID=14321

 

Fotogalerija



 

Matične celice

Humane matične mezenhimske celice (Slika 1), senescentne matične mezenhimske celice (Slika 2) in transformirane matične mezenhimske celice (Slika 3).