25 sep
Irena Zajc je na Skupnem kongresu SBD in SGD z mednarodno udeležbo na Otočcu, od 20.do 23.9. 2009 prejela nagrado za najboljši poster.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Na Otočcu je med 20. in 23. septembrom 2009 potekal Skupni kongres z mednarodno udeležbo, ki sta ga organizirala Slovensko biokemijsko društvo in Slovensko genetsko društvo.

Namen srečanja je bila predstavitev najnovejših raziskovalnih dosežkov na področjih biokemije, molekularne biologije, genetike in genomike v povezavi z zdravjem, biotehnologijo, kmetijstvom in okoljem. Tudi letošnje srečanje je z mednarodno udeležbo in kakovostnim izborom predavateljev omogočilo neposreden stik in izmenjavo znanj med raziskovalci iz akademskih institucij in gospodarstva. Več o kongresu si lahko preberete na http://ibk.mf.uni-lj.si/otocec2009.

Kongresa so se v veliem številu udeležili tudi raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo. Raziskovalka, dr. Irena Zajc se je še posebno izkazala, saj je na Skupnem kongresu SBD in SGD prejela nagrado za najboljši poster. Predstavila je poster z naslovom “ Xanthohumol, a prenylflavonoid from hops, exhibits differential cytotoxicity and apoptosis induction in normal and cancer brain cell lines”.

Predstavitev posterja dr. Irene Zajc:
Ksantohumol se v pivovarstvu uporablja predvsem zaradi značilnega okusa, njegove biološke aktivnosti pa bi bile lahko uporabne v preventivi in zdravljenju raka. Preverjali smo, ali je ksantohumol različno toksičen za rakave in nerakave celice istega izvora. Čeprav verjetno ne gre za splošen mehanizem diterencialne toksičnosti, so rakave glioblastomske celice bistveno bolj občutljive na ksantohumol kot normalni astrociti. Prav tako je ksantohumol v višjih koncentracijah različno vplival na apoptozo rakavih in normalnih možganskih celic, pri obeh vrstah celic pa je povzročil ustavitev celičnega cikla. Kot smo v naši skupini že ugotovili, da lahko ksantohumol v nanomolarnih koncentracijah preprečuje nastanek raka, ti nedavni rezultati kažejo možnost uporabe ksantohumola v mikromolarnih koncentracijah kot nove dodatne terapije pri zdravljenju nekaterih vrstah raka.