01 okt
Odmevno predavanje »Genotoksičnost in karcinogenosti stranskih produktov dezinfekcije pitne vode: pregled 30 let raziskav« na NIB

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Na NIBu je potekalo predavanja »Genotoksičnost in karcinogenosti stranskih produktov dezinfekcije pitne vode: pregled 30 let raziskav«, mednarodno uveljavljenega znanstvenika prof. dr. Davida M. DeMarini, ki prihaja iz U.S. Environmental Protection Agency, Research Triangle Park.

Zagotavljanje kakovostne, zdravstveno neoporečne pitne vode je ključnega pomena za zdravje ljudi. Z uvedbo postopkov dezinfekcije vode so praktično izkoreninjene množične hidrične infekcije, ki so terjale tudi številne smrtne žrtve. Vendar pa je dezinfekcija pitne vode povezana z nastankom stranskih produktov dezinfekcije od katerih so nekateri genotoksični in karcinogeni.

Predavatelj, prof. dr. David M. Demarini, prihaja iz Ameriške agencije za varovanje okolja (US EPA), je predstavil pregled rezultatov laboratorijskih in epidemioloških raziskav zadnjih 30 let; od tega, kateri stranski produkti so karcinogeni, kateri postopki dezinfekcije dajejo manj nevarnih stranskih produktov, do zanimivih nedavnih spoznanj, da izpostavljenost prek kože in vdihavanja (umivanje, tuširanje, kopanje) verjetno predstavlja večje tveganje za nastanek raka mehurja kot uživanje klorirane pitne vode. 

 

Fotografije